Ples tokrat ni bil prepovedan

V Stržišču v Baški grapi so pripravili tradicionalni Stržiškarski sejem, ki so ga prvič izvedli pred več kot 130 leti kot odgovor na odločitev vaškega starešine, ki je prepovedal ples.

Kulturni program je prepletal ljudske pesmi, skeče, glasbo, slikarsko razstavo ... Foto: Cveto Zgaga
Kulturni program je prepletal ljudske pesmi, skeče, glasbo, slikarsko razstavo ... Foto: Cveto Zgaga

STRŽIŠČE > Svojevrstno sožitje človeka in narave se je nekdaj odražalo tudi v vaški praznikih. Eden takih je Stržiškarski sejem, ki ga v Stržiščah v Baški grapi že najmanj 130 let pripravljajo vsako prvo nedeljo po sv. Lovrencu (10. avgusta). Že leta 1884 je namreč domači župnik v kroniko zapisal, da je “na sejmu tega leta vaški starešina Kikelj prepovedal ples”. Ta prepoved je globoko prizadela vaščane, saj je bil to dan veselja po zaključenih najtežjih kmečkih opravilih, to je hribovski košnji, žetvi pšenice ter setvi repe in ajde. Še huje je bilo med obema vojnama, ko je veselo sejemsko druženje s plesom italijanska oblast popolnoma prepovedala. Stojnice so smeli napolniti le Furlani s ceneno bižuterijo in drobnimi predmeti za dom. Ponavadi so vas obiskali tudi Rezijani in brusili škarje, popravljali dežnike ter krpali lonce in kotličke.

Ker pa v idilični vasici pod Črno prstjo nekdanjih časov nočejo prepustiti pozabi, vsako leto z istoimensko prireditvijo spomni nanje KS Stržišče v sodelovanju z Društvom Baška dediščina. Nova, prav tako bogata, turistično naravnana vsebina, katere rdeča nit je srečanje krajanov in izseljencev, je tudi minulo nedeljo ustvarila pristno medgeneracijsko druženje obiskovalcev od vsepovsod. Kulturni program so z bogastvom ljudske pesmi in s skeči oblikovale pevke Ženskega pevskega zbora Korenine, z uglasbenimi zgodbami in harmoniko pa Duo Bakalina. Elga Grinvalde iz Latvije je razstavila slike, ki jih je narisala med enotedenskim bivanjem v vasi svojih korenin. Vabile so stojnice, otroci pa so se lahko preizkusili na umetni plezalni steni. OZ


Najbolj brano