Plaz nad Hubljem

Ob cesti IV. prekomorske brigade, na poti od središča Ajdovščine proti izviru Hublja, se je pred dnevi sprožil zemeljski plaz. Neposredne nevarnosti za ljudi in premoženje za zdaj ni, a ukrepati je treba hitro, ocenjuje Igor Benko, poveljnik tamkajšnje civilne zaščite.

Medtem ko čakajo na geologa, bodo pripadniki civilne 
zaščite skušali interventno sanirati poškodovani propust pod 
cesto. 

 Foto: Leo Caharija
Medtem ko čakajo na geologa, bodo pripadniki civilne zaščite skušali interventno sanirati poškodovani propust pod cesto.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Najverjetneje se je plaz sprožil v enem od preteklih deževnih in nevihtnih dni, opazili pa so ga šele pred kratkim. Pred sprožitvijo se je poškodoval propust oziroma odtok na območju plazenja. Kot je pojasnil Igor Benko, še ni jasno, ali je drsenje neposredna posledica tega, da ob zamašenem propustu na pobočju ostaja voda, ali razlogi za podor tičijo tudi drugje.

Območje je namreč plazovito. Nedaleč stran so večji plaz sanirali s pilotno pregrado. Več bo povedal geolog, ki pa ga v Ajdovščino še nekaj dni najbrž ne bo. Medtem morajo na civilni zaščiti razmisliti o nujnih interventnih ukrepih. “Preprečiti je treba, da bi plaz oviral promet ali celo poškodoval cesto, pod katero tečejo vse napeljave. Še posebej pa je treba poskrbeti, da ne bi zasul struge Hublja,” pojasnjuje Benko. Najprej bodo morali obnoviti poškodovani propust, da na območje plazu ne bo še naprej pritekala voda ter dodatno mehčala zemljine.

“Plaz je širok 60 ter dolg 50 metrov, odlomni rob pa je tri metre,” trenutne razmere opisuje Benko. Plaz ne ogroža nobene stavbe.

VH


Najbolj brano