Plačilo tudi za tolminski del Soče

Če bodo občinski svetniki treh posoških občin na skupni izredni seji jeseni potrdili odlok o plovbi po Soči, bo na tolminskem delu reke prišlo do precejšnih sprememb. Najbolj opazna bo ta, da bo tudi za odsek reke od Kamnega do volčanskega mosta pri Peršetu treba kupiti plovno dovolilnico.

Plovba od Kamnega do Tolmina kmalu ne bo več brezplačna Foto: Neva Blazetič
Plovba od Kamnega do Tolmina kmalu ne bo več brezplačna Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Na Soči že mnogo let veljata dva odloka. “Ker Tolminci nismo imeli urejenih vstopno izstopnih mest, pred leti nismo, tako kot v ostalih dveh občinah, potrdili odloka o rabi in varovanju dostopov do rek. Naš odlok velja že od leta 2001 in seveda ni usklajen z zakonom o plovbi po celinskih vodah,” pojasnjuje na občinski upravi odgovoren za okolje in prostor Miran Drole.

Zastareli tolminski odlok sicer ima nekaj določil o varni plovbi. Vsebuje tudi kompromis med kajakaši in ribiči. Pred 13 leti so se dogovorili, da sta pritoka Idrijca in Bača rezervirana samo za ribiče. Delno ureja tudi plovbo po jezeru.

Dodali bodo še tri vstopna mesta

“Ker smo v okviru projekta Camis začeli tudi v tolminski občini urejati vstopno izstopna mesta, moramo iztržiti denar za njihovo vzdrževanje. Pravila igre moramo uskladiti z zakonom o plovbi po celinskih vodah,” dodaja Drole. Prvo vstopno izstopno mesto so uredili pri Kamnem, načrtujejo še tri, in sicer pri volarskem mostu, pri kampu Gabrje in pri volčanskem mostu oziroma pri Labrci, do kjer naj bi novi odlok veljal.

Na nedavni seji je svetnik in hkrati lastnik športne agencije Maya Borut Nikolaš dejal, da gre za ustrezne rešitve. Tako kot njegovi bovški kolegi pa kritično ocenjuje, da problem neenakopravnosti domačih in tujih podjetij ostaja. “Tuja so še vedno v prednosti, ker jim, glede na obstoječo zakonodajo o plovbi po celinskih vodah, ni treba registrirati čolnov. Mi moramo, kar nas, z zavarovanjem vred, veliko stane.” Kot pravi Drole, so na pristojnem ministrstvu zaznali ta problem: “V tem delu se obeta sprememba zakonodaje.”

“Pavšal se nam zdi previsok”

Tako kot bovškim raftarjem se tudi tolminskim zdi znesek sezonskega pavšala 3500 evrov za raft previsok. Direktor medobčinske uprave Simon Leban ga utemeljuje tako: “Do te vsote smo prišli po dolgem preračunavanju. Sistem mora sam sebe financirati. Zaradi obveznega čiščenja plovnih poti bodo stroški večji.”

Dejan Testen predlaga, da bi tudi novembra omogočili kajakašem tekmovalcem vadbo na Soči, da jim ne bi bilo treba na treninge v tujino. Leban meni, da bi bilo to s posebnim dovoljenjem možno, vendar se bo treba usklajevati z ribiči, ker se takrat nekatere ribe že drstijo. Zaiskrilo se je glede urnika plovbe. Kajakaši bi ga podaljšali vsaj do 19. ure, ribiči o tem nočejo niti slišati.

Za pritoke in območje mostarskega jezera bo še naprej veljal obstoječi zastareli odlok. Čim prej pa ga bodo morali posodobiti.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano