Plače krojijo cene

Od 1. decembra v Otroškem vrtcu Ajdovščina veljajo nove cene. V dnevnih programih za obe starostni obdobji so višje, v kombiniranih oddelkih pa nekoliko nižje.

Fotografija je simbolična. Foto: Ambrož Sardoč
Fotografija je simbolična. Foto: Ambrož Sardoč

AJDOVŠČINA, VIPAVA > Ekonomska cena celodnevnega programa za prvo starostno obdobje je po novem 441 evrov, za drugo 308 evrov, v kombiniranem oddelku pa 327 evrov. Poldnevnih programov v tem šolskem letu zaradi majhnega zanimanja ni.

Starši v povprečju plačajo 28 odstotkov ekonomske cene. Konkretno to pomeni, da bodo glede na dohodkovne razrede po novem za oskrbo v jasličnih oddelkih plačali od 2,5 do 20 evrov več, v oddelkih drugega starostnega obdobja pa od enega do deset evrov več. V kombiniranih oddelkih bodo plačevali med 40 centov in 3,5 evra manj.

Če imajo starši poravnane vse obveznosti do vrtca, jim lahko znižajo ali oprostijo plačilo ob daljši odsotnosti otroka zaradi bolezni in med poletnimi počitnicami. V Otroškem vrtcu Ajdovščina so med prvimi, ki so upoštevali povečane stroške dela zaposlenih zaradi sprostitev pravic do napredovanja v plačne razrede in nazive ter višji regres. Vodja občinskega oddelka za družbene zadeve Katarina Ambrožič dodaja: “Povišane plačne lestvice, ki stopi v veljavo s 1. septembrom 2016, v ceni še nismo upoštevali. V dogovoru z vrtcem bomo ceno znova usklajevali jeseni prihodnje leto, ko bo treba upoštevati tudi to. Stroški dela namreč predstavljajo 74 odstotkov cene programa vrtca.”

Svetniki obeh občin so spremembo cen potrdili brez pripomb. Sprejeli so še nekatere spremembe pravilnika o vpisu v vrtec. Med drugim so na novo oblikovali merila in sistem točkovanja za oblikovanje prednostnega vrstnega reda. Otroški vrtec Ajdovščina ima 55 oddelkov, od tega 41 v ajdovski in 14 v vipavski občini, skupaj pa ga obiskuje nekaj čez tisoč otrok. V zadnjih dveh letih je bil v posameznih oddelkih in enotah vpis večji od prostih mest, a so v vrtcu zagotovili prostor za vse otroke, če bi starši sprejeli prosta mesta na drugih lokacijah.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano