Pitno vodo porabljajte smotrno!

Zlasti zato, ker nekateri z vodo iz vodovoda tudi v teh dneh med drugim zalivajo vrtove, so upravljalci omrežij ponekod na severnem Primorskem, na primer v občini Kanal in delu občin Idrija in Nova Gorica, omejili porabo pitne vode. A to ne pomeni, da je stanje kritično.

Stanje še zdaleč ni kritično, a so ponekod po severni Primorski prepovedali nesmotrno 
porabo vode iz vodovoda, tudi zalivanje vrtov.
Stanje še zdaleč ni kritično, a so ponekod po severni Primorski prepovedali nesmotrno porabo vode iz vodovoda, tudi zalivanje vrtov.  

SEVERNA PRIMORSKA > Pravzaprav ni nič nenavadnega, da ob sušnih ali zelo vročih obdobjih v Občini Kanal uvedejo najbolj osnovno omejitev porabe vode iz vodovoda, kar pomeni, da se z njo ne sme zalivati vrtov, prati avtomobilov, polniti bazenov ali jo drugače nenamensko trošiti, recimo za gradbena dela. Naselja v občini se namreč oskrbujejo iz številnih manjših vodnih virov in le dveh večjih (Kajža za Deskle ter Ledinca za Kanal) in večina jih je bolj občutljivih na vreme.

V nekaterih vaseh so zato v minulih dneh imeli težave, na primer, s tlakom vode v ceveh, in občina je zato ta teden uvedla najbolj blago prepoved na tem področju, katere kršitve je mogoče tudi oglobiti.

Kot pravi vodja kanalskega režijskega obrata Vinko Medvešček, razmere niso kritične, tudi dovažati vodo v rezervoarje po vaseh doslej ni bilo treba. Izdatnost Kajže je zadostna, pravi, je pa res, dodaja, če se bo suša nadaljevala še dva tedna, lahko nastanejo težave.

Podobno je Komunala Idrija konec tedna uvedla enako prepoved v naseljih Godovič, Zavratec, Gore in Dole, ki se oskrbujejo z vodo iz vrtine v Godoviču, in bo to naredila še v Kovačevem Rovtu. V novogoriških Vodovodih in kanalizaciji (VIK) pa so sklenili tako ravnati v Čepovanu in v vseh vaseh, ki jih napaja tamkajšnji izvirek, ter bodo danes takšna obvestila prinesli še v Branik, Dornberk, na Gradišče, v Renče, torej v vsa tista naselja v spodnji Vipavski dolini, ki pitno vodo dobivajo iz Hublja. Tako direktor VIK Miran Lovrič kot v upravi idrijske komunale so povedali, da problemi ne nastajajo zaradi izdatnosti izvirov, sploh ne večjih, kot sta Mrzlek na Goriškem in Bela na Idrijskem, pač pa uspejo ljudje s svojim ravnanjem ponekod hitreje izprazniti njim najbližje rezervoarje, kot se slednji polnijo.

To se dogaja na primer tedaj, ko vsi hkrati zalivajo vrtove. Pipe sicer zaradi tega resda ne ostanejo suhe, tlak v ceveh pa pade in voda ponekod bolj slabo teče iz njih.

Tako v zgornji Vipavski dolini z ajdovsko Goro vred kot v vsem zgornjem Posočju niso potrebne nobene omejitve. Sploh v treh posoški občinah, pravi direktor tamkajšnje Komunale Berti Rutar, je malo možnosti, da bi kje imeli težave, Tolmin, na primer, je sploh varen. “Prej bi pol Slovenije ostalo brez vode, kot Tolmin,” je bil slikovit direktor. Če se bo suša nadaljevala, bodo težave kvečjemu v kakšnem malem naselju na hribih.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano