Piščal in Cerkno je ponesel v svet

Občina Cerkno bo na praznični 1. oktober za častnega občana imenovala glasbenika in pisatelja Ljubena Dimkaroskega. S tem se mu bo zahvalila za zagnano preučevanje in igranje na neandertalčevo piščal, najstarejše glasbilo na svetu, ki je Cerkno in Slovenijo vpisala v zgodovino.

 Ljuben Dimkaroski na koncertu ob 20. obletnici najdbe 
nendertalčeve piščali v Šebreljah. Foto: Saša Dragoš
Ljuben Dimkaroski na koncertu ob 20. obletnici najdbe nendertalčeve piščali v Šebreljah. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Naključje je hotelo, da je kopijo neandertalčeve piščali dobil v dar vsestranski umetnik, a v prvi vrsti glasbenik Ljuben Dimkaroski. Odtlej jo je preučil v vseh podrobnostih in nanjo izvajal glasbo vseh žanrov po vsem svetu. Občina Cerkno se mu bo jutri, na svoj praznik, za strokovno promocijo najstarejšega svetovnega glasbila zahvalila s podelitvijo naziva častni občan.

Ljuben Dimkaroski, dolgoletni solist na trobenti v ljubljanski SNG Opera in balet, je že 43 let v Sloveniji živeči Makedonec. V Ljubljani je končal glasbeno akademijo, a se je v življenju posvečal različnim umetnostim. Ko je na razstavi svojih izklesanih umetnin v kamnu dobil v dar repliko neandertalčeve piščali, je ta dobila vidno mesto na njegovi polici predvsem zato, da bi ga spominjala na uspešno razstavo. Po sanjah, v katerih je na piščal igral, se je vse obrnilo. Piščal je zjutraj vzel v roke in nanjo dejansko zaigral. Po tem, ko je vsestransko preučil piščal in izdelal nekaj sto njenih replik, naposled tudi iz stegnenice mladega medveda, mu je bilo jasno, da dejansko gre za glasbilo neprimerno večjih razsežnosti, kot so mu jih pripisovali dotlej.

Osrednje Bevkovo priznanje občina namenja Branku Brelihu (Cerkno) za dolgoletno ljubiteljsko mentorstvo osnovnošolcem na področju sodobnih medijev. Tri nagrade občine bodo prejeli: Kmetija Na Ravan (Cerkljanski vrh) za promocijo naravne hrane, športno društvo Pedal za širjenje kolesarskega športa in turistične ponudbe na Cerkljanskem in mladinsko društvo Vidaunk (Orehek-Jesenica) za vsestransko kulturno in športno dejavnost.

Namesto dvanajst dotlej piščali izvabljenih tonov, je sam nanjo z lahkoto igral tri oktave. Z razsežnostjo, ki je presegla zmožnosti trobente, je lahko izvajal glasbo vseh žanrov. O piščali in sposobnostih neandertalcev je pisal v znanstvene in svoje knjige. Meni, da se Cerkno in Slovenija premalo zavedata, da sta se z najstarejšim glasbilom na svetu pomembno vpisala v zgodovino. Prepričan je tudi, da se svet pretirano obotavlja s priznanjem neprimerno višje razvitosti neandertalcev, kot mu jo priznava.

Kakopak na piščal tudi igra na samostojnih koncertih in strokovnih dogodkih po vsem svetu. V marsičem prelomen je bil kongres arheomuzikologov na Kitajskem, kjer je stroko osupnil z igranjem na piščal in požel stoječe ovacije za izvedbo Čmrljevega leta Rimskega Korsakova. Na kongresu prej so namreč ameriški in evropski muzikologi dokazovali, da kaj takega ni mogoče in da piščal ne more biti najstarejše glasbilo na svetu.

Letos, ko mineva 20 let, odkar je skupina arheologov pod vodstvom dr. Ivana Turka piščal našla, je Dimkaroski zaigral tudi na treh koncertih v Šebreljah, na Reki in v Cerknem. Od tu do pobude za njegovo imenovanje za častnega občana, pa ni bilo več daleč. Svet občine je pobudo soglasno sprejel. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano