Pipistrel s kitajsko družbo Sino do 350 milijonov evrov vrednega sodelovanja

Ajdovsko podjetje Pipistrel je konec prejšnjega meseca s kitajsko družbo Sino sklenilo dogovor o sedemletnem sodelovanju na področju letalstva. Pogodbo o sodelovanju, ki bo po ocenah družb doseglo 350 milijonov evrov, pa bodo uradno podpisali 5. novembra v Rigi. Med drugim družbi napovedujeta ustanovitev skupne družbe in menjavo lastniških deležev.

"Z veseljem vam sporočam, da je Pipistrel dosegel največji 
uspeh v 27-letni zgodovini,” je danes oznanil Ivo Boscarol. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
"Z veseljem vam sporočam, da je Pipistrel dosegel največji uspeh v 27-letni zgodovini,” je danes oznanil Ivo Boscarol. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

AJDOVŠČINA > "Z veseljem vam sporočam, da je Pipistrel dosegel največji uspeh v 27-letni zgodovini in vas vljudno vabim, da z nami delite veselje ob dosežku,” je danes iz Zhu Haia sporočil prvi mož Pipistrela Ivo Boscarol.

Sodelovanje bosta družbi sicer podrobneje predstavili v sredo v okviru največjega letalskega sejma na Kitajskem, so še sporočili iz Pipistrela. Uradni podpis pogodbe pa bo sledil na srečanju predsednikov vlad Kitajske ter srednje in vzhodne Evrope v Rigi, ki bo potekalo naslednjo soboto.

Pipistrel in Sino vidita veliko možnosti za sodelovanje, saj je Pipistrel pridobil dovoljenje za prodajo letal na Kitajskem, kar jim, kot so navedli, "odpira ogromne možnosti za prodajo na Kitajskem".

Po dveh letih priprav sta družbi pripravljeni na izmenjavo tehnologij in odprtje skupnega podjetja na Kitajskem, kjer bodo lahko na leto izdelali več kot 500 ultralahkih letal.

Družbi sta se zavezali, da vstopata v dolgoročno partnerstvo. Eden izmed ciljev sodelovanja je krepitev raziskav in razvoja v družbah, pa tudi izmenjava tehnologij. Da bi dosegli boljše poslovne povezave med družbama, bosta ti v času sodelovanja izmenjali tudi lastniške deleže. Medsebojni učinki sodelovanja bodo v sedmih letih, kot ocenjujejo v družbah, presegli 500 milijonov evrov.

Kitajski Sino bo imel v okviru sodelovanja ekskluzivne pravice do uporabe Pipistrelove tehnologije in izdelave dveh modelov letal - Alpha Electro in Panthera Hybrid - na Kitajskem. Poleg tega bo Sino lahko omenjeni letali prodajal na Kitajskem in v Mjanmaru, Laosu, na Tajskem, v Kambodži, Tajvanu, Filipinih, Indoneziji, Maleziji in Mongoliji.

Pogodba o sodelovanju vključuje tudi dobavo 50 primerkov vsakega od naštetih letal, usposabljanje zaposlenih v Sloveniji, implementacijo procesov v tovarnah na Kitajskem ter tudi nadzor nad delom, ki bo zagotovil, da bodo tam izdelana letala enako kakovostna kot tista, ki jih v Sloveniji izdela Pipistrel.

Pipistrel bo del sredstev, ki jih bo prejel s tem poslom, namenil za razvoj novih, inovativnih letal brez izpustov, ki bodo imela 19 sedežev in bodo namenjena za prevoz potnikov na Kitajskem.

V Sloveniji bo Pipistrel podrobnosti sodelovanja po napovedih predstavil 8. novembra.

STA


Najbolj brano