Pipistrel lahko nadaljuje z gradnjo

Italijanska agencija za civilno letalstvo ENAC je z včerajšnjim dnem prepovedala dostop na območje goriškega letališča. Izjema je le zemljišče, kjer družba Pipistrel gradi novo proizvodno halo za štirisedežno letalo panthera.

 Italijanska agencija za civilno letalstvo je včeraj  prepovedala dostop na goriško letališče
Italijanska agencija za civilno letalstvo je včeraj prepovedala dostop na goriško letališče 

GORICA >Potem, ko je prototip Pipistrelovega štirisedežnega letala panthera v začetku minulega tedna prvič pristal na letališču v Gorici, kjer naj bi ga konec prihodnjega leta oziroma najkasneje leta 2016 začeli izdelovati, je nekoliko presenetil ukrep italijanske agencije za civilno letalstvo ENAC, ki je z včerajšnjim dnem prepovedala dostop do letališča.

Presenetil zato, ker so šele pred kratkim, v prvih dneh avgusta, ponovno dovolili vzletanje in pristajanje na letališču.

Varnost je na prvem mestu

“Na goriškem letališču so pred kratkim spet dovolili polete, letalska dejavnost pa ima svoje varnostne zahteve. V Gorici je težava, ker so to letališče dolga leta uporabljali tudi tisti, ki nanj ne sodijo - tekači, sprehajalci ...” je razloge za zaprtje, ki naj bi bilo začasno, pojasnil solastnik in direktor ajdovske družbe Pipistrel Ivo Boscarol. Povedal je še, da je ENAC odgovoren, če se na letališču kaj zgodi.

“Tudi če bo letališče nekaj časa zaprto, za nas to ne predstavlja težave, ker proizvodna hala še ne bo tako hitro končana. Sicer pa imamo tudi zagotovilo, da bomo lahko letenje organizirali ob prisotnosti gasilske službe,” je še pojasnil Boscarol. Dodal je, da je namestitev varnostne ograje, o čemer se govori, zanje samo pozitivna stvar, saj te trenutno ni, tako da lahko na letališče pridejo tudi živali, kar se je že dogajalo.

Učinkoviti bodo doma ali na tujem

Sicer pa je Boscarol, ki je dolgo zagotavljal, da namerava onkraj meje seliti le proizvodnjo, ob prvem pristanku panthere na goriškem letališču presenetil z izjavo, da bodo najbrž primorani v Italijo preseliti tudi razvojni del Pipistrela. Tako bi namreč 35 znanstvenikom in inženirjem v razvojnem oddelku pri enaki bruto plači ostalo več denarja, kar si fantje zaslužijo.

“Pipistrel se ni nikoli nameraval seliti v tujino, a če se bomo pri nas tako delali norca iz delovnih mest, ne bo le Pipistrel tisti, ki bo šel v tujino. Če bo naša država tako neumna, da bo delovna mesta odpirala le v javnem sektorju - tri nova ministrstva?! - v gospodarstvu pa nič, potem bomo verjetno selili vse, ne le razvoja,” je bil oster tudi včeraj, hkrati pa še vedno upa, da bodo v koalicijsko pogodbo napisali več kot le štiri stavke o gospodarstvu.

“Če bo tako, bomo ostali tukaj, sicer bomo šli, ker moramo biti učinkoviti, saj smo na svetovnem trgu,” je sklenil prvi mož Pipistrela.

NACE NOVAK


Najbolj brano