Pipistrel danes praznuje 25. rojstni dan

Ajdovska družba Pipistrel ima 25 let. Danes je s svojimi majhnimi električnimi letali praktično edina na svetu, saj je po besedah direktorja Iva Boscarola dovolj vizionarska in je znala izkoristiti tržno nišo. Njene širitve ne pomenijo selitve v Italijo ali Indijo, pač pa le to, da postaja vse bolj globalno podjetje, pravi Boscarol.

Danes je s svojimi majhnimi električnimi letali praktično edina na svetu, saj je po besedah direktorja Iva Boscarola dovolj vizionarska in je znala izkoristiti tržno nišo Foto: Leo Caharija
Danes je s svojimi majhnimi električnimi letali praktično edina na svetu, saj je po besedah direktorja Iva Boscarola dovolj vizionarska in je znala izkoristiti tržno nišo Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > “V 85 različnih državah po svetu leti že preko 1300 malih Pipistrelovih letal. "Lahko še v kakšni več, saj ne vemo, kako se naša letala preprodajajo," je povedal Boscarol. Tako lahko ob uresničevanju svojih otroških sanj in vizionarstvu prihodnosti z vedno večjo prodajo zagotavlja vsakodnevno delo in kruh za kar 150 slovenskih družin.

Pipistrel se bo v prihodnje še širil. Že leta 2015 naj bi v Gorici odprli novo proizvodnjo za izdelavo štirisedežnih letal Panthera, proizvodnjo postavljajo tudi v Indiji. Boscarol pa zagotavlja, da to niso zadnje širitve.

Tudi razvoj, za katerega skrbi razvojni inštitut v Pipistrelu, pripravlja in uresničuje vedno nove zamisli. V Pipistrelu je več kot polovica vseh zaposlenih z univerzitetno izobrazbo, desetina zaposlenih je doktorjev znanosti. Tine Tomažič, ki v Pipistrelu skrbi za razvoj, pa je na čelu skupine, ki bo do leta 2017 določila nove svetovne standarde v letalstvu.

"Največji transportni izziv prihodnosti je v tem trenutku problem prometa v velemestih. Danes je tam promet urejen popolnoma neracionalno. V mislih imam sistem letalnikov ali kapsul, ki bo moral biti popolnoma avtomatiziran, da ne bo treba imeti nikakršnega znanja za njihovo upravljanje in vas bodo vozila sama dostavila tja, kamor vi želite. Ta rešitev ni nikakršna znanstvena fantastika, saj v laboratorijih že deluje, tudi tehnologija je že tako napredna, da bi to lahko pilotno preizkusili," je o še eni viziji, na kateri tudi Pipistrelovi strokovnjaki intenzivno delajo, dejal Boscarol.

Pipistrel bo 25-letnico delovanja, kar v letalski industriji ni malo, obeležil danes popoldne. Slovesnosti se bo udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ter s tem izkazal podporo, ki jo imajo razvojna in v prihodnost naravnana podjetja pri najvišjih državnih institucijah.

STA


Najbolj brano