Pipe jim še niso zaprli

Nad Agroindom še vedno visi napoved, da mu bo ajdovska komunala odklopila vodo, če ne poravna zneska, ki ga dolguje za plačilo vodarine, odvajanje in čiščenje odpadne vode. Čeprav Agroind Vipava 1894 do 1. maja, ko se je iztekel rok, ki mu ga je postavila vipavska občina, ni poplačal dolga, javno podjetje vendarle še ni poseglo po skrajnem ukrepu.

Agroind javnemu podjetju še vedno dolguje za komunalne 
storitve. Foto: Alenka Tratnik
Agroind javnemu podjetju še vedno dolguje za komunalne storitve. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > “Občina je že doslej pokazala veliko dobre volje in vsekakor želimo našemu podjetju pomagati. Zato smo enkrat že premaknili rok za poplačilo dolga. V zadnjih treh mesecih smo iskali rešitve in se dogovarjali o možnih scenarijih. Tudi o možnosti, da občina formalno pridobi zemljišča pred šolo in bloki. A trenutno so ta obremenjena s hipoteko. Če se zadeve obrnejo drugače, je občina zelo zainteresirana za to rešitev. Dejstvo pa je, da komunala ne more v nedogled čakati na poplačilo dolga. Nadzorniki bodo od direktorja javnega podjetja terjali odgovornost. In tudi občina ne more v nedogled čakati. Vsekakor še upamo na rešitev, a več kot toliko ne moremo narediti, slaba banka pa tudi ne da nič od sebe,” razmere po več mesecih pogovorov komentira vipavski župan Ivan Princes. Občina si je kot poplačilo dela terjatev že izposlovala zemljišče ob novi čistilni napravi.

Predsednik uprave Agroinda Boris Jež ne zanika težkih razmer, v katerih je vipavska družba, in pravi, da se s komunalno stanovanjsko družbo, občino, drugimi upniki in tudi z bankami pogovarjajo o mogočih oblikah vzajemne porazdelitve likvidnostnih bremen. “Računamo, da bomo našli skupni jezik za zapiranje zapadlih obveznosti tudi z nekaterimi zemljišči, ki so last Agroinda Vipava in so praktično že vrsto let javno dobro, saj jih uporabljajo občani Vipave. Računamo seveda na razumevanje lokalne skupnosti in celotnega okolja za prebroditev težav, v katere je zabredla družba.”

Agroind sicer skupno dolguje KSD Ajdovščina za komunalne storitve že približno 120.000 evrov. Dolg se nabira od leta 2012, predvsem na račun omrežnine pri vodarini ter odvajanju in čiščenju odpadnih voda. V podjetju so namreč nasprotovali novemu izračunu omrežnine in računov niso več plačevali.

Komunalno podjetje jih je pred časom tožilo, tako da bo o približno 90.000 evrih dolga odločilo sodišče. Za približno 40.000 evrov starejših terjatev je javno podjetje že doseglo pravnomočno izvršbo, nabralo pa se je še nekaj “svežega” dolga.

Javno podjetje je Agroindu lani jeseni prvič zagrozilo s prekinitvijo dobave pitne vode. Ker se kljub dogovorom do konca leta stvari niso premaknile, so znova napovedali skrajni ukrep. Vipavski svetniki so Agroindu najprej dali čas za plačilo dolga do prvega februarja, nato pa so rok podaljšali do 1. maja. Direktor KSD Ajdovščina Egon Stopar je ob izteku roka pojasnil, da še ne bodo posegli po skrajnem ukrepu, saj se kljub vsemu vendarle nadejajo, da se bo Agroind o rešitvi uspešno dogovoril z občino Vipava. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano