Piciga častni konzul

Dimitrij Piciga, ki bo družbo Hit kot predsednik uprave vodil le še do konca leta, je medijem poslal vabilo na odprtje častnega konzulata Republike Kazahstan v Novi Gorici, ki bo prihodnjo sredo. Slovenija je njegovo imenovanje za častnega konzula potrdila septembra.

Dimitrij Piciga bo kot častni konzul Republike Kazahstan 
poslovnežem iz te države odpiral vrata v Slovenijo. Foto: STA
Dimitrij Piciga bo kot častni konzul Republike Kazahstan poslovnežem iz te države odpiral vrata v Slovenijo. Foto: STA

NOVA GORICA > “To ni od včeraj. Že pred časom je na podlagi mojega dela na področju turizma prišlo vabilo z njihovega veleposlaništva na Dunaju. To se je potem dve leti premlevalo, lani jeseni pa sem bil na pogovorih na veleposlaništvu. Na njihovem zunanjem ministrstvu so se odločili, da me imenujejo in septembra letos je prišla uradna potrditev, da se tudi Slovenija strinja z imenovanjem,” je o novem življenjskem izzivu povedal Dimitrij Piciga, ki z novim letom ne bo več prvi mož Hita.

Ker častni konzuli svoje delo opravljajo neprofesionalno in zanj niso plačani, nas je zanimalo, kje bo nadaljeval službeno kariero, a nam v skladu z dogovorom ob sporazumnem prenehanju mandata predsednika uprave v Hitu na to vprašanje ni odgovoril. Povedal je, da bo to lahko razkril takoj, ko bo dobila Hitova uprava novega šefa.

V Novi Gorici še en častni konzulat

Očitno pa bo še naprej v Novi Gorici, ki bo imela poleg častnega konzulata Republike Poljske, ki ga vodi častni konzul Nedjan Brataševec, še en častni konzulat. Vlada je sklep o soglasju za odprtje Konzulata Republike Kazahstan v Sloveniji s sedežem v Novi Gorici in s konzularnim območjem enaindvajsetih primorskih občin sprejela že 20. aprila letos.

“Kazahstancem bomo odpirali vrata v Slovenijo. V prvem letu bo šlo bolj za spoznavanje in predstavljanje,” je še povedal Piciga, ki je bil v zadnjih dveh letih trikrat v Kazahstanu. Stroške delovanja pisarne častnega konzulata, ki jo bodo na Ulici Tolminskih puntarjev 4 uradno odprli v sredo prihodnji teden, bo Piciga pokrival sam.

V pričakovanju naložb

Zanimivo je tudi, da to ne bo prvi častni konzulat Republike Kazahstan v Sloveniji. Pred dobrim mesecem, 12. oktobra letos, so ga namreč odprli v Mariboru. Vodi ga častni konzul Gorazd Šifrer, pokriva pa večji oziroma preostali del Slovenije z izjemo Primorske.

Najpomembnejša naloga častnih konzulov je krepitev gospodarskih stikov, zato je med njimi veliko poslovnežev. Kazahstan je za Rusijo geografsko druga največja država med nekdanjimi sovjetskimi republikami. Ima velike rezerve fosilnih goriv, bogata pa je tudi z rudninami. Republika Kazahstan, ki velja za izredno bogato, naj bi v naslednjih letih za naložbe v regijo srednjeevropskih držav, med katerimi je tudi Slovenija, namenila kar 45 milijard evrov.

NACE NOVAK


Najbolj brano