Pesem v srcih in na Vojskem doma

Vojskarji so enajstič ponudili gostoljubje negovalcem dediščine, objete v mogočno zapuščino ljudskega petja. Množica poslušalcev je hvaležno sprejela dvanajst skupin z več kot 70 pevci. Pri nas je pesem doma je prerasla v kakovostno pevsko prireditev.

Vseh 70 pevcev  je prireditev zaokrožilo s priljubljeno Gor čez 
izaro.

 Foto: Saša Dragoš
Vseh 70 pevcev je prireditev zaokrožilo s priljubljeno Gor čez izaro.  Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > Ljudska pesem, ki je lajšala zime v gorski vasi, je porodila spominsko prireditev z javnim petjem družin z Idrijskega. V nedeljo je 11. praznik Pri nas je pesem doma obogatilo dvanajst skupin med Dobrno in Izolo. Množico poslušalcev je več kot 70 pevcev razveselilo s kakovostnim petjem.

Skupina Javorca domače družine Grošelj in sestre Mohorič iz Zadloga so redne gostje prireditve. Sosede - Čekovnske punce - so zapele prvič. Kanomeljske punce razveseljujejo že dolgo. Davno so poslušalci za svoje vzeli odlične ljudske pevce iz Lokovca in Marjetko Popovski iz Izole.

Popovska, ki je s skupino Cvet v laseh že dodajala energijo prireditvi, je poskrbela še za presenečenje. Premierno je javno zapela z Delfinkami - mamo, hčerjo in vnukinjo.

Pet sester Jakob iz Dobrne je v pevsko družbo vzelo še brata. Uglašeni Zarji iz Vipavske doline in Žnidarcam iz Višenj pri Colu so se s peto pripovedjo o življenju pridružili še Jezerci z bregov cerkniškega jezera.

“Ljudske pesmi so prav to: dragocene zgodbe našega življenja,” je pribila Mara, ki je s pevkami, znanimi iz šova Slovenija ima talent, nepričakovano zapela na Vojskem. Vsi skupaj so sklenili s koroško Gor čez izaro in z velikimi spominskimi hlebci kruha v zahvalo od organizatorjev. SD


Najbolj brano