Pešec naj bo vladar, ne avto

Ko so posekali veličastni kostanj, je kobariški trg še dodatno razkril svoje pomanjkljivosti. Je predvsem križišče in ne deluje kot občanom in turistom prijazna mestna “dnevna soba” za druženje. Idejna zasnova urejanja središča mesta, ki jo bodo občanom predstavili drevi, umika parkirišča, umirja promet, poudarja zgodovino in lokalne zgodbe. Kot ključna elementa izpostavlja spomenik Simonu Gregorčiču in kostanj, ki ga bodo v kratkem posadili na mestu odstranjenega velikana.

S Trga osvoboditve bodo umaknili parkirišča in .... Foto: Občina Kobarid
S Trga osvoboditve bodo umaknili parkirišča in .... Foto: Občina Kobarid

KOBARID > Idejni predlog je na povabilo Občine Kobarid pripravil domačin, arhitekt Rok Klanjšček, ki sicer že 20 let živi in dela v Ljubljani. Občinski svet je bil nad njegovo zamislijo navdušen. Opozorili pa so ne nekatere zadrege, zlasti v povezavi z obvoznico.

S tem v mislih je Klanjšček idejni predlog fazno zasnoval. Predlaga možne posege v času, ko bo državna cesta še potekala skozi center Kobarida, in tudi končno rešitev, ko bi najbolj obremenjujoč tovorni promet proti Italiji speljali po bodoči južni obvoznici.

Spomin s pogledom v prihodnost

“Sem čustveno navezan na Kobarid in te naloge sem si res želel. Moj predlog nakazuje izboljšave, priložnosti,” pravi Klanjšek, ki poudarja, da noče rušiti, ampak polepšati. Poleg urejanja trga namenja pozornost vstopom v mesto. Rdeča nit so ohranjanje spomina, tipične zgornjesoške furlanske arhitekture in legend, ki gledajo v prihodnost. Center naselja, ne glede na lastniška razmerja, je v uporabi vseh občanov, poudarja: “Zato je nujen prefinjen občutek pri poseganju vanj. Zdajšnje posege prepuščamo zanamcem. Zato pa moramo ohranjati tisto, kar so naredili pred nami.”

Pozornost namenja pozidavi strnjenega središča, kolikor ga je po potresih še ostalo. Vmes so moteče “škrbine”.

“Te je treba najprej pozidati. Tako velja vsepovsod po mestih, šele nato gremo na obrobje s kmetijskimi zemljišči.” Če bi jih pozidali, bi ponovno nastale ulice z značilno podobo. Precej škode je bilo narejene, ker so v center Kobarida umeščali hiše z vrtovi, kar v to arhitekturo ne sodi. ”Toda to je treba vzeti v zakup,” je realen.

Vsi, ki jih zanima zamisel o preureditvi Kobarida, bodo več izvedeli in lahko dali pripombe danes zvečer ob 19. uri v domu Andreja Manfrede.

Parkirišča ob vpadnicah

Da bi promet umaknili iz centra in tega naredili bolj prijaznega za pešce in kolesarje, predlaga razpršena parkirišča ob vpadnicah. “Eno že urejate ob Volaričevi ulici, predlagam lokacijo pri Domu Andreja Manfrede z obračališčem za avtobuse in morda ob nakupu dodatnih zemljišč še prostorom za parkiranj štirih avtobusov.”

Največje parkirišče bi lahko nastalo ob vpadnici v Kobarid iz italijanske smeri, za kinogledališčem. “V tem primeru predlagam krožišče s povezavo na glavno cesto. Tu bi bilo glavno parkirišče za turistične obiskovalce. Stresova ulica je preširoka. Ponuja možnost vzdolžnega pasu za parkiranje. Vsa parkirišča pa bi morali ozeleniti in jih tudi ustrezno z zelenjem ločiti od okolice.”

Občina Kobarid je že sredi leta 2013 k sodelovanju povabila tri projektante - Studio Torkar iz Solkana, Biro Prostor Božidarja Rustje s sedežem v Tolminu in domačinko Jasmino Šavli Lapanja. Tudi oni so imeli svoje predloge o urejanju centra mesta.

Tlakovanje je preproga dnevne sobe mesa

Idejna zasnova se posebno posveča ureditvi trga z vsemi detajli. Arhitekt zagovarja naravne materiale. Tlakovanje predlaga na trgu in še nekoliko širše, najlepše tlakovce bi zgostil okoli cerkve, ki mora dihati v okolju. Parkirišča bi Klanjšček seveda s trga umaknil, bi pa dodal parkirna mesta za motoriste in kolesarje, ker trg mora ostajati čim bolj živ. V mislih ima tudi prostore za prireditve. Kot pravi, bi preurejen trg spodbujal dodatno ponudbo na njem.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano