Pes ne bi smel kamorkoli

Tudi nemarne lastnike psov iz Brd bo lahko doletela kazen, če jih bo redar ujel na primer tedaj, ko ne bodo pobrali iztrebka svojega najboljšega prijatelja z zelenice, igrišča ali druge javne površine.

301-pes
301-pes  

DOBROVO > Koliko bo treba ob zgornjem in drugih prekrških plačati, še ni znano, saj bo svet Občine Brda odlok o obveznostih lastnikov psov na ozemlju te občine še dopolnjeval. Skoraj gotovo pa globa za “pasjek”, ki ga lastnik psa ne bo pobral za tem, ko se bo njegov najboljši prijatelj olajšal na javnem mestu, ne bo znašala 250 evrov, kot je predlagano v osnutku odloka. Kajti več svetnikov občine je menilo, da bi bil ta znesek previsok. Podobno so ocenili, da je treba prepovedi, ki se nanašajo na vodenje psov na javnih mestih, pred uveljavitvijo dobro pretehtati. Nekaterim svetnikom se je namreč preostra zdela zahteva, da se psa ne sme pripeljati na javno prireditev, čeravno so se v preteklosti ob takšnih priložnostih zgodili incidenti. Kot alternativno rešitev so eni predlagali, da bi na take dogodke psi smeli z nagobčnikom in na povodcu.

Osnutek odloka je obenem predvidel, da je vsak lastnik ali skrbnik psa v občini dolžan zagotavljati, da se štirinožec ne giblje brez nadzora, da mora na javnem kraju biti na povodcu in pod nadzorom in da ima tudi nagobčnik, če je nevaren. Hkrati namerava občina lastnike psov zavezati k temu, da sproti odstranjujejo iztrebke svojih hišnih ljubljenčkov z vseh javnih površin, v ta namen pa naj bi občina na določena mesta postavila koše in stojala z vrečkami za iztrebke. In predvideli so, da se psov ne bo smelo voditi na določena mesta, kot so otroška igrišča in zelenice blizu šol in vrtcev, pokopališča, športna igrišča in tržne prostore. AS


Najbolj brano