Pečate sedaj odpravljajo lastniki

Edina novogoriška diskoteka ter ena redkih restavracij v središču mesta Marco Polo sta od prejšnje srede, ko ju je obiskala višja finančna inšpektorica, zapečateni. Zaradi davčne terjatve podjetja Polo Inn, ki je tam več let opravljalo gostinsko dejavnost, pa lokalov zdaj ne moreta uporabljati lastnika nepremičnine, Mestna občina Nova Gorica in Borut Lozej.

 Foto: Ana Cukijati
Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Marsikaterega mimoidočega ali obiskovalca restavracije Marco Polo na Kidričevi ulici je te dni presenetil trak Finančne uprave RS (FURS) ter na več mestih razobešeno pojasnilo inšpektorice, da je prostor zapečaten zaradi izvršljivega sklepa z dne 18. avgusta letos.

Na FURS so nam pojasnili, da pooblastilo prepovedi opravljanja dejavnosti in zapečatenja uporabljajo pri finančnem nadzoru v tistih primerih, ko ugotovijo najhujše kršitve davčnih predpisov, traja pa do odprave nepravilnosti.

“Prepoved opravljanja dejavnosti je eden od strožjih ukrepov, kar pomeni, da ga uporabimo le, ko je to nujno potrebno zaradi dokazovanja, zavarovanja dokazov, preprečitve nadaljnjih kršitev ali za odpravo nepravilnosti, ki so naložene v odločbi,” so še sporočili.

“Naj nas zaprejo”

Ustanovitelj in direktor podjetja Polo Inn, Davorin Lozej, ki je v zapečateni restavraciji več let opravljalo gostinsko dejavnost, nam je pojasnil, da je promet podjetja v zadnjih štirih letih upadel za okoli 70 odstotkov. “Pred leti smo v povprečju beležili med 80.000 in 100.000 evrov mesečnih prihodkov, kosila smo pripravljali za gimnazijo in imeli skoraj 40 zaposlenih, ki pa so nato zaradi nerednih izplačil plač sami zapuščali podjetje in iztožili neplačane plače,” je ilustrativen. “S tem se je naša malha tako izpraznila, da v zadnjem času s kosili po 3,50 evrov nismo mogli preživeti. Niti računovodkinji nismo mogli plačati stroškov za pripravo zaključnega računa podjetja za leti 2013 in 2014,” je še dodal in pojasnil, da zaprtju oziroma plombi ni oporekal. “Rekel sem jim, 'naj nas zaprejo'.” Javno dostopni podatki izkazujejo izgubo podjetja Polo Inn, ki ima že dlje časa blokirane tudi bančne račune.

Po večkratnih opozorilih in opominih FURS je inšpektorica prejšnjo sredo naposled le zapečatila tako restavracijo kot diskoteko Marco Polo.

Pritožba v imenu lastnikov

Večinski lastnik nepremičnine, v kateri sta zapečatena lokala, je Mestna občina Nova Gorica, 30-odstotni delež pa ima v lasti Borut Lozej, ki je sicer sin direktorja družbe Polo Inn. “Prejeli smo obvestilo inšpekcije FURS o zapečatenju teh prostorov, katerih solastniki smo, zaradi dejavnosti Polo Inn. Drugih informacij trenutno še nimamo, ker nismo stranka v postopku FURS. Mestna uprava v teh prostorih zagotovo ne bo vzpostavljala diskoteke ali podobne dejavnosti. Sicer pa so ti prostori zajeti v letnem načrtu razpolaganja z občinskim premoženjem, kar pomeni, da se lahko odločimo tudi za njihovo prodajo,” je pojasnila Vesna Mikuž, direktorica občinske uprave nogoriške mestne občine.

Tisti, ki si v teh dneh očitno najbolj prizadeva, da bi FURS z vrat lokalov Marco Polo čim prej odstranila pečate, pa je Borut Lozej, ki z odvetniško družbo BGK že pripravlja pritožbo v imenu lastnikov. “O namerah FURS nismo bili obveščeni, zato nas je njihova poteza presenetila. V diskoteki imamo namreč že potrjene septembrske in oktobrske dogodke, zato aktivno delamo na tem, da odpravimo zapečatenje, do katerega je prišlo zaradi dolga družbe, ki je v teh prostorih izvajala svojo dejavnost, in ne zaradi nas,” je povedal. “Brez lastniške pravice do 30-odstotnega deleža nepremičnine, ki sem jo kupil na dražbi maja lani, sem bil do 13. julija letos. Tedaj sem družbo Polo Inn prosil, naj izprazni restavracijo, a FURS jo je očitno prehitela.”

Preplet različnih zakonov

V teh dneh naj bi se Borut Lozej sestal s predstavniki občine, s katerimi naj bi prišli do končne ugotovitve, kako učinkovito odpraviti pečate z vrat diskoteke, ki jo med tednom uporabljajo različne plesne šole, in restavracije. Slednjo naj bi, po njegovih besedah, deloma obnovili in s prenovljeno ponudbo predvidoma odprli decembra.

Povedal nam je še, da so odslej lastniški deleži urejeni tako, da je sam v celoti lastnik restavracije Marco Polo, občina pa diskoteke, kar je že razvidno tudi v zemljiški knjigi. “Kaj natančno moramo kot lastniki storiti, da se 'dokopljemo' do svojih prostorov, v tem trenutku ugotavljajo naši odvetniki, ker naj bi šlo v tem primeru za preplet zakonov, ki si ga prizadevamo čim prej razjasniti,” je sklenil.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano