Prilagodljivost je njihova prednost

Novogoriška družba Gostol-Gopan, ki je s svojimi celovitimi rešitvami za srednje in velike industrijske pekarne uveljavljena na vzhodnih trgih, prodira tudi na zahod. Proizvodne zmogljivosti imajo zapolnjene do konca leta, zaradi povečanega obsega dela pa so letos zaposlili 15 novih sodelavcev.

Drugi del termooljne peči je tudi že pripravljen na prevoz do 
Finske, kar je zaradi izrednih dimenzij tovora svojevrsten 
logistični podvig. Foto: Vanesa Colja
Drugi del termooljne peči je tudi že pripravljen na prevoz do Finske, kar je zaradi izrednih dimenzij tovora svojevrsten logistični podvig. Foto: Vanesa Colja

NOVA GORICA > Z dvorišča družbe Gostol-Gopan so na dolgo pot proti Finski danes odpeljali prvi del termooljne peči, največje, ki so jo v družbi razvili in proizvedli v 68-letni zgodovini obstoja. Posel, vreden 3,4 milijona evrov, ni nastal čez noč. S finskim kupcem, pekarno Ullan Pakari, so se začeli pogovarjati že pred tremi leti. Lani decembra so Fince dokončno prepričali, da so boljši od konkurence in podpisali pogodbo. “Standardnega izdelka niti ne ponujamo, ampak gre ves čas za prilagajanje in razvijanje novih rešitev po potrebah kupca z našim znanjem,” je povedal direktor razvoja Matej Petrič.

Direktor trženja Vasja Mihelj ga je dopolnil, da konkurenco premagujejo, ker lahko na podlagi lastnega razvoja izdelek razvijejo in proizvedejo na enem mestu in s tem kupcu ponudijo celovito rešitev. “To pomeni, da za njegovo kapaciteto, njegovo željeno kakovost in vrsto izdelka v njegovem prostoru naredimo rešitev, ki mu ustreza,” je pristavil.

99 odstotkov proizvodnje izvozijo

Če je družba dolga leta posle sklepala predvsem na vzhodnih trgih oziroma na območju nekdanje Sovjetske zveze, kjer še vedno ustvari 30 odstotkov celotne realizacije, pa se vse bolj prebija tudi na trge zahodne Evrope in ZDA. Sicer pa 99 odstotkov proizvodnje izvozijo.

“Proizvodne kapacitete imamo zapolnjene do konca leta. Letošnja realizacija bo znašala okrog 16 milijonov evrov,” je povedal Matjaž Kompara, direktor družbe, ki zaposluje nekaj več kot 200 ljudi.

Letos bodo odpremili deset pekarskih linij, vrednih od 250.000 do štiri milijone evrov. Glede na to, da jim dela ne manjka, so zaposlili 15 novih sodelavcev, če bo šlo tako naprej, pa bodo najbrž potrebne še dodatne moči. Pri tem se soočajo s pomanjkanjem tehničnih kadrov pri nas, zato nove mlade sodelavce tudi sami izobražujejo.

Obetajo si nove posle

Trenutno konkurirajo za devet milijonov evrov vreden projekt na Češkem, septembra pa si obetajo nove poslovne dogovore na največjem mednarodnem sejmu pekarske opreme in slaščičarstva IBA, ki vsake tri leta poteka v Müenchnu. Prav tam so se pred tremi leti prvič pogovarjali o aktualnem finskem poslu.

80 ton težka termooljna peč, ki bo na sever potovala v dveh delih, bo, ko bo postavljena, dolga dvanajst, visoka pet in široka 4,5 metra. Zagnali naj bi jo v začetku prihodnjega leta. Njena značilnost je, da se bodo različni pekarski izdelki v njej pekli v šestih etažah.

NACE NOVAK


Najbolj brano