Parkiranje v centru Tolmina: časa bo dovolj le za poljub

V enem od najbolj prehodnih delov Tolmina pri zdravstvenem domu, glasbeni šoli in blagovnici se obetajo spremembe. Pri glasbeni šoli ne bo več parkirišč, temveč le prostor za kratkotrajno ustavljanje, zid so porušili in s tem odprli pogled na atrij šole. Za varnost pešcev bodo poskrbeli z dodatnim pločnikom in umirjanjem prometa.

Pri glasbeni šoli nastaja širok pločnik, zasadili bodo tudi šest javorjev. Tam bo po novem mogoče le kratkotrajno ustavljanje.  Foto: Neva Blazetič
Pri glasbeni šoli nastaja širok pločnik, zasadili bodo tudi šest javorjev. Tam bo po novem mogoče le kratkotrajno ustavljanje.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Za to območje bomo namenili 100.000 evrov, gradbišče bo odprto do konca maja. Prenova je sestavni del projekta, v okviru katerega smo lani polepšali Prešernovo in Kosovelovo ulico,” pojasnjuje Borut Rovšček, ki je na občini odgovoren za naložbe. Predlogi za preureditev severnega dela središča mesta so bili trije, izbrali so zamisel arhitektke Aleksandre Torbica. Ta je sicer tudi načelnica oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo na novogoriški mestni občini.

Poljubi in odpelji

“V krajevni skupnosti menimo, da so našli posrečeno rešitev. Tu mimo pelje veliko avtomobilov in hodi veliko pešcev, pločnik pa je bil samo na eni strani. Območje je bilo nevarno za pešce. Po novem bo pri glasbeni šoli in zdravstvenem domu možno samo krajše ustavljanje, da bodo odložiti šolarje oziroma obiskovalce zdravstvenega doma. Američani temu posrečeno rečejo 'kiss and go', poljubi in odpelji,” pojasnjuje podpredsednik KS Andrej Vidmar. Promet bo umirjen. Prejšnji teden so podrli zid in s tem odprli pogled na atrij glasbene šole, kjer je polet mnogo glasbenih dogodkov. Čeprav so zaposleni v glasbeni šoli upali, da bodo parkirišča zanje uredili v atriju, jim načrtovalci niso prisluhnili, ker naj bi s tem razvrednotili prostor. Na tem območju in tudi v Kosovelovi ulici bodo posadili 14 javorjev.

Kot pravi Vidmar, bo parkirišč res manj, toda: “Na tem območju nikoli ne more biti dovolj parkirišč za vse. Trenutno jih je skupaj s parkirnimi mesti za blagovnico 70, po oceni arhitektke bi jih potrebovali 300. Zato ni druge rešitve, kot da bodo vozniki uporabljali parkirišče na Brajdi, ki so ga po rušitvi tamkajšnjih barak delno že uredili.”

Dostop mimo avtobusne postaje?

Glavnina prometa prihaja iz Prešernove ulice. Toda veliko bolj praktično bi bilo, če bi uredili dostop mimo avtobusne postaje oziroma z glavne ceste skozi Tolmin. To je še stvar dogovorov z Direkcijo RS za infrastrukturo.

“V tem primeru bi razbremenili območje med zdravstvenim domom in glasbeno šolo, ki bi postalo še bolj varno za pešce. Kolikor vem, si tudi v zdravstvenem domu prizadevajo, da bi izvoz za urgentna vozila potekal mimo avtobusne postaje na glavno cesto. S tem bi se izognili daljši poti po Gregorčičevi in Prešernovi ulici, ob kateri je velika gneča, ker je tam tudi vrtec s parkirišči,” razmišlja Vidmar. Ko bodo uredili še zelenice pred dvema stavbama zdravstvenega doma, bo to območje v celoti prenovljeno.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano