Pametno mesto ne more brez prijateljev

Občina Idrija je junija obnovila tri desetletja staro pobratenje s hrvaškim Labinom, številnim partnerstvom pa je dodala dve novi za razvoj Idrije v pametno mesto. Za razliko od Idrijčanov Cerkljani v poskusih navezave partnerskih odnosov vidijo zgolj strošek.

   
Župana Idrije in Labina: Bojan Sever in Tulio Demetlika pri podpisu obnove pobratenja za utrditev sodelovanja v skupnih projektih Foto: Saša Dragoš
Župana Idrije in Labina: Bojan Sever in Tulio Demetlika pri podpisu obnove pobratenja za utrditev sodelovanja v skupnih projektih Foto: Saša Dragoš

CERKNO, IDRIJA > Idrija z obnovo pobratenja z rudarskim mestom Labin v sosednji Hrvaški in novima partnerjema - francoskim Anncyjem in italijanskim Bolzanom za skupno pot v projekt “Pametno mesto”, dopolnjuje obsežno zbirko prijateljskih odnosov z mesti na vseh celinah sveta. V skupnih projektih je našla lažjo pot do denarja za njihovo uresničitev. Sočasno so v Cerknem vsi poskusi vzpostavitve partnerskih odnosov pospremljeni z očitki, da gre za nepotreben strošek.

Od rudnikov priložnosti do energetske trajnosti

Župana Idrije in Labina, Bojan Sever in Tulio Demetlika sta obnovila 32 let staro pobratenje v okviru srečanja osmih rudarskih mest v projektu Minher - Rudarska dediščina - Rudniki priložnosti v Idriji. Skupna mreža za izmenjavo izkušenj pri obnovi in vključevanju opuščenih rudnikov v turistično ponudbo, ki nastaja v okviru projekta pod vodstvom Labina, naj bi bila prvi korak v širše projektno sodelovanje in skupno črpanje denarja EU.

Čeprav se je vzpostavitev svetovnega centra za živo srebro v Idriji v sodelovanju z japonsko Minamato zaradi mlačnosti države izjalovilo, Idrija ohranja sodelovanje s tem mestom. S španskim Almadenom jo vežejo obveznosti skupne dediščine na Unescovi listi. V partnerstvu z osmimi mesti v državah južne Evropa je pravkar zaključila projekt vzpostavitve vzorčnega modela upravljanja z dediščino Cher plan.

Partnerstev ima Idrija še precej. Najpomembnejšo vlogo pripisuje tistim, ki nastajajo v okviru društva Alpskih mest. S Annecyjem in Bolzanom se pravkar podaja v projekt vzpostavitve tehnološko napredne infrastrukture za nadzor porabe energije in korenito znižanje izpustov ogljikovega dioksida. K temu se je obvezala tudi s pristopom h konvenciji županov in v projektu Alpstar. “Projekt Pametno mesto je velikanski izziv. Zanj smo morali pridobiti veliko večji mesti od nas in vsem se obetajo inovativne rešitve, z njimi spodbuda gospodarstvu in možnost neposrednega kandidiranja za naložbeni denar v Bruslju,” se po večletnih pripravah na Pametno Idrijo uresničevanja veseli župan Bojan Sever.

Cerkljanski poskusi partnerstev na slepem tiru

“Če ne greš po izkušnje k bolj razvitim, ne moreš napredovati,“ je še dodal Sever, ki ima na projektih partnerstev pogodbeno zaposlenih vrsto prodornih mladih strokovnjakov.

Vse to ve tudi cerkljanski župan Miran Ciglič, a sta bila pobratenje z italijanskim Cassacom in lanski projekt z njim in hrvaškima občinama Krapina in Novigrad “Skupaj ustvarjamo tradicije” v tej občini pospremljena z negodovanjem. Čeprav je od zadnjega srečanja partnerjev, ki bi jih Cerkno krvavo potrebovalo za skupne turistične projekte, minilo skoraj leto dni, je bilo še minuli teden na spletu mogoče prebrati, da gre v tovrstnih srečanjih zgolj za požrtije. To, kot so povedali v občini, je tudi osrednji razlog, da začeta partnerstva in načrti ostajajo na slepem tiru. Svet občine pa v minevajočem mandatu ni dovolil nobene dodatne zaposlitve, ki bi bila v vsega sedem članski upravi nujna za vzpostavitev partnerskih projektov.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano