Pahor: Mir ni samoumeven

Pot miru popotnika nagovarja v jeziku sprave in sožitja, je na današnjem odprtju Poti miru dejal predsednik republike Borut Pahor. Popotnik opazuje okrog sebe lepoto, a tudi neponovljivost življenja. Mir zanj ni samoumeven, saj ga vsako samoumevno ravnanje lahko neposredno ogroža.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > "Vojna je moralno neopravičljiva. Vsota trpljenj, žalosti, smrti, prizadetosti in solza je neskončna. In vendar ni nobenega trdnega dokaza, da je vojna, ko se konča, res zadnja. V tem smislu bi rad spomnil na besede nekdanjega italijanskega predsednika in prijatelja Giorgia Napolitana, ki je lani ob postavitvi najine klopce miru na Sveti gori poudaril, da mir ni samo odsotnost vojne, temveč pomeni aktivno prizadevanje za prijateljstvo, sodelovanje in solidarnost," je dejal predsednik.

Pot miru je nastajala vse od leta 2000 z namenom ohranjanja spomina na tragične dogodke v Posočju med prvo svetovno vojno. Prvotni del so iz zgornjega Posočja, začenja se v Logu pod Mangartom, v zadnjih letih podaljšali vse do Devina pri Trstu, zadnja tri leta tudi ob pomoči evropskega projekta, tako da je pot sedaj dolga kar 280 kilometrov. Pot povezuje ohranjene ostaline prve svetovne vojne na Soški fronti - urejene kaverne in vojaške jarke po hribih, muzeje na prostem in muzejske zbirke, kostnice, cerkve, spomenike in vojaška pokopališča. Fundacija Poti miru pa ponuja tudi vodenje.

Ker mir ni le stvar državnikov in generalov, tudi ne more in ne sme biti samo v njihovih rokah, je stvar vseh nas, je še poudaril Pahor in nadaljeval: "Pot miru, ki jo danes slovesno odpiramo, na zelo žlahten način vabi, da to pravico in odgovornost dojamemo tudi na tej zelo osebni ravni."

Pahorju se zdi simbolično, da so odprli projekt Pot miru prav na Trgu Evrope, kjer je Slovenija leta 2004 proslavila vstop v EU: "Ta prelomnica označuje začetek nekega novega skupnega časa, prostora in prihodnosti. Ne samo za oba naroda ob nekdanji meji, temveč za pol milijarde Evropejcev. Evropska ideja, ki je utemeljena na spravi in sodelovanju, je najmočnejši branik evropskega miru in varnosti. S simbolnega vidika se bo torej ves čas popotniku, ki se bo odpravil na Pot miru in razmišljal o vojni, najbolj neposredno pred očmi kazala alternativa miru, prijateljstva, sodelovanja in solidarnosti."

Italijansko državo je ob odsotnosti italijanskega predsednika na prireditvi predstavljal predsednik italijanskega odbora za obeleževanje obletnic prve svetovne vojne Franco Marini. Ta je v nagovoru poudaril, da je treba spoznati vojno, zato da lahko cenijo mir.

"Z željo, da bi v naslednjih letih prišlo do nastanka Poti miru skozi vso Evropo, od Jadranskega morja do Rokavskega preliva, za kar Italija že izbira lokacije, se zahvaljujem v svojem imenu in imenu celotne Italije za to veliko delo, ki je nedvomno shramba tako za zgodovino kot za čustva in je na voljo ne samo našima dvema narodoma, pač pa vsemu človeštvu," je dejal Marini.

Uvodni nagovor je pripadel slovenskemu arhitektu iz Trsta Borisu Podrecci. V kulturnem sporedu pa so predstavili tudi novo pesem Pozdravljena, soseda, ki sta jo ob spremljavi otroškega pevskega zbora in orkestra Nova filharmonija zapela Vlado Kreslin in Antonella Ruggiero.

Poleg ostalih visokih gostov sta se današnje prireditve udeležila tudi slovenska ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in obrambni minister Janko Veber, ki predseduje slovenskemu odboru za obeleževanje obletnic prve svetovne vojne.

STA


Najbolj brano