Padalci imajo podporo županov

Severnoprimorski župani so podprli padalce in zmajarje, ki želijo spremeniti pravilnik o jadralnem padalstvu in zmajarstvu. Ta je z zahtevo o obvezni registraciji padal in zmajev dvignil ogromno prahu.

Severnoprimorski župani so podprli padalce in zmajarje, ki želijo spremeniti pravilnik o jadralnem padalstvu in zmajarstvu. Foto: Klavdij Rakušček
Severnoprimorski župani so podprli padalce in zmajarje, ki želijo spremeniti pravilnik o jadralnem padalstvu in zmajarstvu. Foto: Klavdij Rakušček

NOVA GORICA > Po informacijah Damjana Preglja, podpredsednika Zveze za prosto letenje Slovenije (ZPLS) in vodje novogoriškega društva jadralnih padalcev Polet, naj bi se ministrstvo za infrastrukturo v sredo odločilo, da pravilnik o registraciji zračnih plovil, med katera sodijo tudi jadralna padala in jadralni zmaji, zamrznejo za eno leto. “V tem letu se moramo potruditi, da pravilnik, ki ne prinaša dodatne varnosti, zato pa škodo lokalnemu gospodarstvu in občinam, pade,” je poudaril in dodal, da so vsa padala že opremljena s serijsko številko in certifikatom. V ZPLS, ki ima 1200 članov in je članica evropskega združenja jadralnih padalcev, veliko pozornosti posvečajo varnosti in izobraževanju prostih letalcev. Izpostavil pa je problematiko reševanja v nesrečah z jadralnimi padali, ki jih ni malo, a so večinoma posledica človeške napake. Gorska reševalna služba kot neprofitna organizacija ne more izdati računov in ponesrečeni reševalcem ne morejo plačati, tudi če bi hoteli. V tujini je po njegovem zatrjevanju vse urejeno preko zavarovanja.

Župani so podprli ZPLS in pozivajo ministra, da iz pravilnika umakne 19. člen, tako da ne bi več zadeval jadralnih padalcev in zmajarjev. Potrdili so tudi predlog, da je treba sistemsko rešiti vprašanje reševanja, da bi ponesrečenci nekaj plačali, vsaj za reševanje opreme.

NACE NOVAK


Najbolj brano