Paciente na fizioterapiji ločujejo le tanke zavese

V ajdovskem zdravstvenem domu se seznam nujnih gradbenih posegov kar ne neha, ključni razlog pa je prostorska stiska. Trenutno to še posebej občutijo v fizioterapiji, kjer je delo na meji mogočega. V majhni telovadnici hkrati vadi do osem pacientov, zraven obravnavajo paciente z drugimi poškodbami in bolezenskimi stanji. Zasebnosti jim za tankimi zavesami ne morejo zagotoviti.

V ajdovskem zdravstvenem domu opozarjajo na veliko 
prostorsko stisko fizioterapije.  Foto: Alenka Tratnik
V ajdovskem zdravstvenem domu opozarjajo na veliko prostorsko stisko fizioterapije.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Imamo mlad kader, sodobno opremo, naše storitve stalno dopolnjujemo z novimi pristopi in prijemi, sledimo potrebam naših uporabnikov. A delamo v nemogočih razmerah, na meji mogočega, kar še najbolj občutijo prav naši pacienti,” pojasnjuje vodja fizioterapije v ajdovskem zdravstvenem domu Janja Torkar Božič.

Direktorica zavoda Boža Ferfolja pa dodaja: “To je trenutno naša največja težava in prioriteta. Fizioterapija je v prizidku, ki je bil zgrajen leta 1998, a očitno so s prostorom zelo varčevali. Zaposleni in pacienti so zelo utesnjeni, zasebnosti ni. Obisk ambulante pa se povečuje in tako se ob prostorski stiski soočamo tudi s kadrovsko podhranjenostjo. Zavarovalnica nam trenutno prizna pet fizioterapevtov, glede na število pacientov bi potrebovali dodaten tim.”

Če jih pri drugem čakajo še naporni sestanki z zdravstveno zavarovalnico, si v zavodu obetajo, da bodo pri reševanju prostorske stiske v sodelovanju z ajdovsko občino hitreje našli rešitev. V zavodu imajo idejno zasnovo za nadgradnjo prizidka z obstoječimi garažami, a za fizioterapijo to ne bi bila rešitev. “Ker fizioterapija ni odvisna od ostalih služb, smo razmišljali tudi o lokaciji v neposredni bližini zdravstvenega doma. Idej je več, a do podrobnosti še nismo prišli,” dodaja direktorica zdravstvenega doma.

Zaradi utesnjenosti so omejene tudi druge ambulante, posebej splošne, kjer uvajajo referenčne ambulante. Za dodatno medicinsko pomoč v timu potrebujejo dodaten prostor.Ferfoljeva pojasnjuje: “Situacijo rešujemo z različnimi pregradami, a seveda to ni rešitev. Ambulante delajo v izmenah, za nekatere res nimamo več rezerve. Trenutno bi potrebovali vsaj še dve kompletni ambulanti. Z novimi normativi, ki bodo zahtevali dodatne zdravnike, bo stiska še večja. Nadgradnja prizidka bo nujnost, ne le želja za prihodnost.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano