Oživili so Matkovo Tino

Televizija Zadlog je v sodelovanju z društvom TRMA pred kratkim posnela nov kratki igrani film Matkova Tina po noveli Ivana Preglja. Premierno ga bodo predstavili septembra v Zadlogu.

Ekipa entuziastov, ki je dva vikenda v juliju snemala film, nestrpno čaka na premiero, ki bo septembra v Zadlogu  Foto: Matic Slemič
Ekipa entuziastov, ki je dva vikenda v juliju snemala film, nestrpno čaka na premiero, ki bo septembra v Zadlogu  Foto: Matic Slemič

ZADLOG > Novela in posledično kratki film govori o noseči Tini, ki se brez odobravanja očeta in bližnjih odpravi v Gorico na obglavljanje svojega partnerja, vodjo tolminskega punta.

Že utečena ekipa, ki rada dela

V dveh julijskih vikendih ga je posnela ekipa preko 40 ljudi, zbranih okrog režiserja, scenarista in organizatorja Lovrenca Habeta iz TV Zadlog in društva TRMA, ki je v zadnjih letih posnel že kar nekaj kratkih filmov. “Vsi igralci so ljubiteljski, polovica je domačinov, ostali pa so moji prijatelji iz vse Slovenije še iz časov, ko sem bil v Ljubljani,” pojasnjuje Habe. Snemali so na različnih lokacijah v Zadlogu, Črnem Vrhu in Kanomlji, pa v Gorici in v Tolminu, kjer se je Matkova Tina sprehajala pred več kot 300 leti. Glavno vlogo je odigrala Jasna Rupnik iz Idrije, obleke in rekvizite pa so jim posodili v KUD Cerkno.

Ekipa je že lani posnela priredbo Kocbekove Črne orhideje, maja pa četrti del Vojnega filma - Življenje je borba.“Všeč nam je snemati, vsi radi sodelujejo,” Habe pojasnjuje, od kod jim toliko energije in zagnanosti. “Že tretje leto zapored smo snemali poleti, tako da je postalo že kar tradicionalno,” še dodaja. In zakaj si je za predlogo izbral prav Matkovo Tino? “Novelo sem bral že v srednji šoli za domače branje. Ker mi je bila všeč, smo se odločili, da jo posnamemo,” pojasnjuje.

Premiera bo 12. septembra

Habe bo z ekipo kratki igrani film Matkova Tina premierno predstavil 12. septembra v kinu pod zvezdami v Zadlogu. Poleg tega bodo predstavili še omenjenega Življenje je borba. Kasneje ju bodo zavrteli še v Črnem Vrhu, dogovarjajo se za Tolmin, Ljubljano.

Glede na to, da posnamejo po dva kratka filma na leto, so na vidiku gotovo že novi načrti. “Seveda,” odgovarja Habe: “Vsi pa bi radi nekaj živahnega, modernega, ljubezenskega, da bi bilo pisano na kožo nam mladim. V to smer bomo verjetno šli.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano