Ovce na varnem

Goriška Brda bodo poleg okusnih češenj in opojne žlahtne kapljice, Briške poroke, Maratona češenj, snemanja nadaljevanke Ena žlahtna štorija in še česa poslej znane tudi po učnem pašniku za vse pasme psov s pašnim nagonom, ki so ga odprli v Drnovku.

 Alenka Gorjan je prikazala   delo z ovcami s psom začetnikom, 
Martina Bossi pa z  izkušenim psom.  Foto: Ana Cukijati
Alenka Gorjan je prikazala delo z ovcami s psom začetnikom, Martina Bossi pa z izkušenim psom.  Foto: Ana Cukijati

DRNOVK > V nedeljo je bilo v Brdih precej živahno. Pasji lajež se je razlegal po Drnovku in okolici, saj je na odprtje učnega pašnika za vse pasme psov s pašnim nagonom prišlo veliko lastnikov ovčarskih psov iz vse Slovenije, ki jih zanima ta pasja aktivnost.

Različne vloge psa so se od pradavnine oblikovale glede na človekove potrebe. Tako je pes postal varuh doma in imetja, zaščitnik pred zvermi ali pomočnik pri lovu in delu.

Danes je pri Mednarodni kinološki zvezi (FCI) registriranih približno 350 pasem psov, od katerih jih okoli 30 pripada pastirskim ali ovčarskim pasmam. Večina območij, kjer je bila tradicionalno prisotna ovčereja, je razvila svoje pastirske pse. Vse pasme pastirskih psov imajo podobne lastnosti, ki pa so pri posameznih pasmah tesno povezane z značilnostmi geografskih področij, od koder izvirajo.

Ovčarski psi so bili predvsem namenjeni zganjanju ovc iz enega pašnika na drugega ali v ogrado. Prav za to si je psa pasme border collie omislila tudi Neža Bric. Fly ji že sedem let pomaga pri delu z ovcami. Da pa se ovčarski psi, ki sicer imajo naravne zasnove tega dela, naučijo pravilno zganjati ovce, je potrebno nekaj vaje in treningov. Nova pridobitev v Goriških Brdih bo tako kot nalašč za lastnike ovčarskih psov, ki bodo psa potrebovali za delo z ovcami ali zgolj za zadovoljevanje nagonov psa. ANA CUKIJATI


Najbolj brano