Otvoritve letos gotovo ne bo

“Telovadnica Dornberk ostaja skoraj edina nova investicija v letošnjem proračunu,” je svetu staršev Osnovne šole Dornberk zagotovil novogoriški župan Matej Arčon in povedal, da mu je naložba zelo pri srcu, a ima občina v tem letu precej manj prihodkov, kot jih je pričakovala.

Župan Matej Arčon in njegov vodja kabineta Andrej Markočič (levo) sta sicer pomirila starše, a hkrati priznala, da se gradnja telovadnice pomika v naslednje leto.  Foto: Vesna Humar
Župan Matej Arčon in njegov vodja kabineta Andrej Markočič (levo) sta sicer pomirila starše, a hkrati priznala, da se gradnja telovadnice pomika v naslednje leto.  Foto: Vesna Humar

DORNBERK > Potem ko se je gradnja nove telovadnice iz takih ali drugačnih razlogov že nekajkrat zavlekla, so starši otrok, ki imajo športno vzgojo v stari stavbi z luknjasto streho, zahtevali, da na vprašanje, zakaj se zatika in kdaj bodo težave rešene, pride odgovorit župan Matej Arčon. “Pred časom sem bil že na sestanku o izgradnji telovadnice. Od takrat so se okoliščine žal spremenile in občina je v veliki finančni stiski,” je potarnal in pojasnil, da se zatika pri izterjavi nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč in pri nakazilih države, ki prihajajo z zamudo.

Občinska uprava se je lani jeseni odločila, da izvede prvo fazo naložbe, zemeljska dela, s čimer je učiteljem in učencem precej zagrenila življenje, saj je gradbišče zraslo na njihovem edinem športnem igrišču. “Vsak, ki bi bil na mojem mestu, bi lani jeseni verjel, da bo začeta naložba tudi zaključena, a prilivi so manjši. To je približno tako, kot če nameravaš graditi hišo in ti zmanjšajo plačo za tretjino,” je pojasnil župan.

In kako naprej? “V letošnjem proračunu je naložbi namenjenih 400.000 evrov, za prihodnje leto pa načrt razvojnih programov predvideva 1,4 milijona. Razpis za izbiro izvajalca bomo objavili prihodnji mesec in do začetka poletja podpisali pogodbo z izbranim. Če ne bo novih finančnih slabih presenečenj, naj bi z gradnjo začeli v poletnem obdobju. Gradnja, ki naj bi trajala sedem mesecev, naj bi se torej zaključila v začetku leta 2016,” je napovedal župan in s tem potrdil, kar so starši slutili že pred sprejetjem letošnjega proračuna, namreč, da se gradnja pomika globoko v naslednje šolsko leto.

Razpis bi lahko objavili že prej, a nima smisla začeti z gradnjo, saj 400.000 evrov, kolikor bi jih porabili letos, preprosto ni dovolj, je priznal župan.

Na vprašanje, ali drži, da so iz naložbe že izključili zunanjo ureditev okolice stavbe, ni odgovoril. Pomiril pa je starše, ki se bojijo, “da nas bo zopet nekdo prehitel” in da “bodo spet prej na vrsti naložbe v mestu.”

Ravnateljica Dragica Vidmar je občinsko upravo pozvala, naj zagotovi sredstva za plačilo strokovnjakom, ki bodo ugotovili, ali je obstoječa športna dvorana sploh še primerna za kakršnekoli dejavnosti otrok. Župan je obljubil, da bodo za to poskrbeli in se od staršev poslovil v prijateljskem vzdušju. “Če bo to pomagalo, bomo začeli v Dornberku igrati rokomet,” se je o športu Arčonove mladosti ob koncu pošalil predsednik sveta Darijan Šinigoj.

VESNA HUMAR


Najbolj brano