Osvežitev za en evro

Na urejenih parkiriščih ob reki Nadiži, ki jo poleti kopalci zelo oblegajo, uvajajo nov način plačevanja. Študente bodo nadomestili parkomati. Po novem bodo obiskovalci plačali za toliko časa, kot bodo dejansko parkirali. Dnevna karta bo omogočala parkiranje na vseh urejenih parkiriščih. Za vsako uro parkiranja bo treba odšteti evro, za dnevno karto pa osem evrov.

Most prek Nadiže ima  velike luknje med stopnicami. V 
prihodnjem mesecu jih bodo sanirali in most utrdili. Foto: Neva Blazetič
Most prek Nadiže ima velike luknje med stopnicami. V prihodnjem mesecu jih bodo sanirali in most utrdili. Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Občina Kobarid se je odločila, da bo sama urejala vsa svoja parkirišča, tudi tista ob Nadiži, za katera je v preteklosti skrbela lokalna turistična organizacija Sotočje.

Sredi junija bodo namestili štiri parkomate. Kot pravi direktor občinske uprave Simon Škvor, z javnim razpisom iščejo ponudnike. Okvirne tržne cene za posameznega, glede na njihove zmogljivosti, znašajo od 4000 do 6000 evrov.

Plačaš en evro, se osvežiš in greš

Vse to delajo za boljše počutje gostov, ki v poletnem času prihajajo k Nadiži, eni najlepših rek v Posočju s toplo in zdravilno vodo, pojasnjujejo v občinski upravi. “Glavni razlog za pripravo odloka o prometnem in obrežnem režimu temelji na odločitvi, da na urejenih dostopnih mestih za pobiranje nadomestila postavimo parkomate, pri čemer se sistem plačila poenostavi in vzpostavi urno postavko po en evro,” pravi Škvor in dodaja, da je bil tudi dosedanji sistem zadovoljiv, a je imel pomanjkljivosti. Med drugim je bil problem v tem, da je bilo treba za uro popoldanskega osvežujočega kopanja v Nadiži plačati popoldansko karto.

Domačini so za parkomate

Po novem bo možna hitra osvežitev za en evro. Z vodstvom LTO Sotočje se še dogovarjajo, kdo in kako bo prodajal poceni letne karte za domačine, za goste, ki prenočujejo na Kobariškem in imajo po novem popuste. S tem goste in sobodajalce spodbujajo k prijavljanju prenočitev. Lastniki zemljišč ob Nadiži bodo, kot doslej, brezplačno parkirali na svojem.

Občinska svetnica in domačinka iz Podbele Danica Hrast pravi, da so, kolikor ve, domačini novemu sistemu naklonjeni. “Sistem parkomatov je uveljavljen vsepovsod. Čas bo pokazal, kako učinkoviti so. Brez kontrole ne bo šlo. Upam, da jih vandali ne bodo uničevali. Največji problem pa je parkiranje ob državni cesti ob Nadiži. Skupaj s policijo bo treba ugotoviti, kako bi ga preprečevali.”

Lani so ob Nadiži našteli 1595 obiskovalcev. V primerjavi z letom 2013 je število upadlo za kar 65 odstotkov, za kar je bilo krivo izredno slabo vreme. Zaradi slednjega so sezono ob Nadiži lani zaključili že sredi avgusta. Največ gostov je Nadižo obiskalo leta 2012, ko jih je bilo več kot 5000.

Obnovili bodo dve stoletji star most

V tem tednu začenjajo s sanacijo Napoleonovega mostu nad Nadižo. “Je zelo dotrajan in lahko bi se celo podrl. Ker prek njega hodijo domačini in poleti množica turistov, je obnova nujna,” pojasnjuje kobariški župan Robert Kavčič. Zanj bodo odšteli 30.000 evrov, dela pa naj bi končali v mesecu dni.

Kamniti stopničasti most, ki se nad reko pne v bližini Podbele, je bil zgrajen okoli leta 1812 in kaže na pomembno prehodnost območja že od rimskih časov. Čezenj je potekala starodavna pot iz Pradola in Robidišča naprej ob Nadiži. Ker so ga gradili v času osvajalskih pohodov francoskega cesarja Napoleona Bonaparta, nosi njegovo ime.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano