Ostaja le obljuba, da denar bo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je obiskal korporacijo Kolektor in čestital njegovi krovni družbi FMR ob četrtstoletnem jubileju zgodbe o uspehu. Z županom Idrije Bojanom Severjem sta skušala najti rešitev za financiranje vzdrževanja živosrebrnega rudnika, a te nista dorekla.

Župan Bojan Sever (levo) je ministru Zdravku Počivalšku 
predlagal rešitev za financiranje rudnika, ta pa je obljubil le 
njeno preučitev.

 

 Foto: Saša Dragoš
Župan Bojan Sever (levo) je ministru Zdravku Počivalšku predlagal rešitev za financiranje rudnika, ta pa je obljubil le njeno preučitev.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > FMR, družba za financiranje marketing in razvoj in tretjinska lastnica korporacije Kolektor Group, je na slavju 25. letnega jubileja med številnimi vidnimi predstavniki gospodarskega življenja pri nas gostila tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. To je bil zanj, kot je poudaril, prijeten del obiska. Z županom Bojanom Severjem sta se namreč posvetila nedorečenemu financiranju vzdrževanja nezalitega dela rudnika živega srebra in rešitve nista našla.

FMR se je minister poklonil kot zgodbi o uspehu. “Botroval je takemu lastninjenju Kolektorja, ki je omogočil, da se je ta vseskozi ukvarjal z razvojem. Rezultat je globalna družba s 470 milijoni evrov prihodkov, 3.000 zaposlenimi in 30 milijoni evrov dobička. Škoda, da vzornega lastninjenja niste bolj publicirali in s tem spodbudili več podobnih pozitivnih zgodb. Če bi, bi današnje razmere v državi kazale boljšo sliko,” je med drugim povedal Počivalšek.

O FMR, Kolektorju, ponosu in želji, da bi imeli v državi več takih družb, je beseda tekla gladko.

Precej manj zgovoren je bil minister glede financiranja rudnika. Medtem ko rudnik za vse svoje delo od lastnice - države denarja ni dobil vse od lanskega septembra, je Počivalšek ponovil znano zagotovilo, da denar za rudnik bo.

Župan Sever in minister Počivalšek sta se o rešitvi perečega nefinanciranja vzdrževanja rudnika živega srebra in njegovih ostalih, s turizmom povezanih dejavnosti pogovarjala, a ne dogovorila, že v Ljubljani. V Idriji sta nadaljevala za zaprtimi vrati, si skupaj ogledala turistični rudnik Antonijev rov, po srečanju pa ostala bolj molčeča.

Pravzaprav je župan Bojan Sever odklonil kakršnokoli izjavo za javnost. “O rudniku v državni lasti mora govoriti minister. Mi smo predlagali rešitev in upam, da jo bo minister sprejel,” je bilo vse, kar smo izvedeli od Severja.

“Z županom sva se dogovorila, da bomo predlog, ki ga je dal za financiranje rudnika, premislili. Sicer pa država nikoli ni rekla, da ne bo poskrbela za črpanje vode iz rudnika in za ostale dejavnosti. To je bil bolj del medijskega vika in krika. Denar bomo zagotovili. Najti pa moramo obliko financiranja, ki bo bolj racionalna. Vsekakor mi je všeč pobuda župana, da bi dejavnost naravnali bolj tržno,” pa je povedal Počivalšek.

Na vprašanje, ali sedanje delo v rudniku ni bilo racionalno in ali država pripravlja kakšno analizo le tega, je odvrnil, da ni imel v mislih, da v rudniku ne delajo racionalno. Na vprašanje, kdaj bo financiranje ministrstvo z Vlado RS doreklo, pa je odgovoril, da ne more zagotoviti, da bo to uspelo še pred poletjem.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano