Nov primer ošpic - k sreči edini

Tudi na območju občin Idrija in Cerkno so zaznali primere obolelih za ošpicami. V Zdravstvenem domu Idrija mirijo: primer je le eden. Zbolela je dojenčica, stara manj kot leto dni, ki seveda ni obiskovala vrtca ali šole, takoj so naredili vse potrebno. Šole niso uvedle posebnih ukrepov.

Kljub “vprašljivi precepljenosti” so na idrijsko-cerkljanskem  ugotovili le en primer okužbe. Foto: James Gathany/Cdc
Kljub “vprašljivi precepljenosti” so na idrijsko-cerkljanskem ugotovili le en primer okužbe. Foto: James Gathany/Cdc

IDRIJA > “Obveščamo vse prebivalce občin Idrija in Cerkno, da so se tudi na našem območju pojavile ošpice. Ker je stanje precepljenosti proti ošpicam v populaciji vprašljivo, lahko pričakujemo pojave novih primerov obolelih,” so v Zdravstvenem domu Idrija javnost obvestili v ponedeljek. Danes pa so potrdili, da gre za en primer ošpic in ne več, kot se je ugibalo: “Gre za mlajšo osebo, ki še ni obiskovala vrtca ali šole.” Možnost prenosa okužbe je zato bistveno manjša. Kot smo izvedeli, se je, domnevno v Avstriji, z ošpicami okužila dojenčica, stara manj kot leto dni, ki še ni bila cepljena.

“V roku nekaj ur po potrditvi suma smo ustrezno ukrepali in obvestili vse, za katere smo sklepali, da obstaja možnost stika z obolelo osebo, tako zdravstveno osebje kot paciente. Glede ukrepov smo bili v stalnem kontaktu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje RS in na ta način storili vse, da bi zajezili možnost širitve okužbe,” so dodatno pojasnili v Zdravstvenem domu Idrija. “Cepljenje otrok smo v Zdravstvenem domu Idrija izvajali po predpisanem programu, precepljenost v naši regiji pa je v ali celo nad slovenskim povprečjem,” so obenem poudarili.

Ali se je še kdo okužil, naj bi bilo znano v dveh tednih, po preteku inkubacijske dobe. Šole na Idrijskem za zdaj niso uvedle posebnih ukrepov, so pa prejele navodila zdravstvenega doma.

Omenjeni primer je edini potrjen na severnem Primorskem. V zdravstvenih domovih Tolmin, Nova Gorica in Ajdovščina so včeraj za Primorske novice potrdili, da takih primerov niso zaznali. “Zadnji primer smo imeli pred dvema mesecema, šlo je za odraslo osebo iz Bosne in Hercegovine, ki je prišla v zdravstveni dom Šempeter. Prečesali smo vse kontakte in opravili cepljenje. Od takrat nismo zaznali nobenega novega,” je potrdila strokovna vodja v novogoriškem zdravstvenem domu Lilijana Besednjak - Kocijančič. Potrdila je, da so vsi njihovi zdravstveni delavci cepljeni, razen tistih zaradi zdravstvenih razlogov. Tudi v Tolminu so potrdili, da je pri njih vse osebje precepljeno, imajo tudi vsa potrebna navodila navodila inštituta za javno zdravje, kako ravnati, če bi se ošpice pojavile.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano