Optimistično so na poti na pomoč

Včeraj je proti Nepalu poletela predhodnica s štirimi možmi, v nedeljo sledi še 13 članov ekipe, ki bodo v organizaciji TŠD Gams iz Kobarida tri tedne dobrodelno pomagali pri obnovi porušene vasi Bagam. V Katmanduju se bosta pridružili še dve znanki s Štajerskega, tako da bo ekipa štela 19 ljudi. Sproti se bodo ukvarjali s problemom goriva, ki ga je zadnje tri tedne v Nepalu mogoče kupiti le na črnem trgu.

Včeraj je proti Nepalu poletela četverica, v nedeljo se ji bo 
pridružilo še 13 članov ekipe, ki bodo pomagali pri obnovi 
porušene vasi Bagam.
Včeraj je proti Nepalu poletela četverica, v nedeljo se ji bo pridružilo še 13 članov ekipe, ki bodo pomagali pri obnovi porušene vasi Bagam. 

KOBARID, NEPAL > Od poletja dalje so zbrali dovolj donatorskega denarja za nakup materiala za učinkovito pomoč. Je pa veliko negotovosti, zlasti s pomanjkanjem bencina in nafte v Nepalu. Tudi zaradi tega so morali spremeniti lokacijo, kjer bodo pomagali.

“Gremo optimistično na pot, v Katmanduju nas bodo pričakali in takoj bomo začeli reševati logistične naloge, kako naprej proti našemu končnemu cilju v porušeno vas,“ je včeraj med vožnjo proti zagrebškemu letališču povedal predsednik društva Gamsi Albin Kusterle.

Pomagali bodo pri obnovi

V predhodnici so še Borut Čopi, Damjan Skočir in Miran Tonkli, ki je logistični vodja odprave zaradi svojega poznavanja Nepala, tamkajšnjih ljudi in kulture, saj je to deželo srčnega naroda v preteklosti pogosto turistično in poslovno obiskal.

Z zagrebškega letališča so včeraj poleteli ob 13. uri in po petih urah in pol prileteli v Dubaj, kjer so čakali štiri ure. Nato so štiri ure leteli do Katmanduja, kamor so po našem času prispeli včeraj zvečer, po lokalnem pa danes zjutraj ob 10. uri. “V Nepalu je temperatura okoli 10 stopinj Celzija, kar je normalno za ta čas. Treba se bo hitro znajti ob pomoči ljudi, s katerimi smo na zvezi. Iz Katmanduja gremo še 250 kilometrov vzhodno z avtobusom, nato pa štiri ure peš v hrib do vasi 2400 metrov visoko, kjer bomo pomagali,” je včeraj povedal Kusterle. Kot pravi, imajo poleg osebne prtljage s seboj tudi nekatere specialne pripomočke za gradnjo, ki bi jih v potovalni gneči težko iskali in kupili. O tem, kako naj delujejo in o morebitnih zagatah bodo hitro poročali ekipi, ki bo šla na pot v nedeljo.

Prvotno so sicer nameravali v območje Gorka z vasjo Laprak (na višini 2400 metrov) pod Manaslujem ali eno izmed vasi v območju Katunje. Obe lokaciji sta v neposredni bližini epicentra potresa, ki je z magnitudo 7,9 Nepal stresel 25. aprila, drugi 12. maja pa z magnitudo 7,3.

Toda izkazalo se je, da so ta območja preveč oddaljena, zlasti zaradi negotovosti, kako bo z gorivom za povratek. Popolnoma uničen Laprak s hrano in vodo oskrbujejo s helikopterji, tam obstaja tudi nevarnost plazov, tako da bodo z obnovo še počakali do spomladi.

Šole darovale zvezke za otroke v Nepalu

“Mrzlica pred odhodom je precejšnja, nestrpno čakamo na nedeljsko jutro. Imamo precej prtljage. Tudi šolske potrebščine, ki so jih zbrali v osnovni šoli Kobarid in še nekaterih bi radi nesli s seboj. Z letalsko družbo se dogovarjamo o možnosti dodatne prtljage,” pravi Danijela Ivančič. Na pot odhajajo še Klemen Koren, Miha Tonkli, Jakob Kramar, Janez Verbič, Lidija Koren, Blaž Lužnik, Jure Kapitan, Jana Fon, Robert Koren, Edvard Raspet in Bogdan Ivančič.

Načrt je tak, da bodo pomagali pri obnovi stanovanjskih objektov za najbolj ogrožene družine z majhnimi otroci in ostarelimi in poskušali zgraditi en skupni prostor. “O vsem se bom sproti dogovarjali z domačini,” pravijo člani odprave.

Ponovno pravijo, da bodo ves donatorski denar namenili za pomoč Nepalcem o čemer bodo po povratku izčrpno poročali. Pot in bivanje v Nepalu so si plačali sami.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano