Optika bo povezala vse, od vrtcev do galerije

Do konca poletja bodo tudi v Ajdovščini nameščali optično povezavo, s katero bodo vrtci, osnovne, srednja in glasbena šola v mestu, ljudska univerza, Lavričeva knjižnica in galerija povezani v nacionalno izobraževalno in raziskovalno omrežje Arnes.

Javni zavodi, med njimi tudi OŠ Šturje, bodo do konca poletja 
povezani  v nacionalno izobraževalno in raziskovalno omrežje 
Arnes.  Foto: Alenka Tratnik
Javni zavodi, med njimi tudi OŠ Šturje, bodo do konca poletja povezani v nacionalno izobraževalno in raziskovalno omrežje Arnes.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Optično povezavo so doslej že uporabljali srednja šola, univerza in obe osnovni šoli v mestu, vendar jo je zavod Arnes zakupil od komercialnih ponudnikov, zdaj pa namerava vzpostaviti lastno omrežje.

Gre za državni projekt povezovanja slovenskih izobraževalnih in raziskovalnih organizacij IR Optika, sofinancirata pa ga Evropski sklad za regionalni razvoj in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Kot so pojasnili na ministrstvu, je na voljo 14,7 milijona evrov. Denar bodo porabili za nakup optičnih vlaken do organizacij v izbranih krajih in za nakup omrežne komunikacijske opreme. S tem bodo po podatkih ministrstva na novo povezali 755 organizacij v 50 krajih, kar predstavlja približno 70 odstotkov vseh učencev, dijakov in študentov.

“Pred začetkom projekta je imelo urejen komunikacijski dostop le 155 od okoli 2200 vseh javnih zavodov v Sloveniji, ki so upravičeni do povezovanja v nacionalno izobraževalno in raziskovalno omrežje Arnes,” so pojasnili na ministrstvu, kjer so ocenili, da je bilo stanje v Sloveniji glede na razvite države že kritično.

“Javni zavodi si ustreznih povezav v nacionalno izobraževalno omrežje niso mogli zagotoviti sami. Razlog je bil v pomanjkanju optičnih povezav na trgu in tudi v pomanjkanju interesa večine komercialnih ponudnikov telekomunikacijskih storitev. Za rešitev razmer je bilo nujno zagotoviti javno financiranje,” pravijo na ministrstvu, ki bo lastnik kupljenih optičnih vlaken.

Nova vozlišča bodo postavili v 18. krajih, tudi v Ajdovščini, pri novi stavbi OŠ Danila Lokarja. V sistem bodo po podatkih ministrstva povezali vseh devet prijavljenih lokacij. Na občini projekt podpirajo, saj ji je do tega, da javni zavodi dobijo optično omrežje in s tem tudi lažjo komunikacijo z drugimi zavodi. Občina bo, še sporočajo iz službe za odnose z javnostmi, izvajalcem omogočila povezave po obstoječem kabelskem omrežju, ponekod pa bo treba traso na novo prekopati. Na ministrstvu predvidevajo, da bodo dela zaključili najkasneje do konca oktobra. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano