Opera se vrača v Vipavo

V atriju Lanthierijevega dvorca bo nocoj ob 21. uri v izvedbi opernih in baletnih solistov, zbora in orkestra SNG Opera in balet Ljubljana zadonela Verdijeva La Traviata. Občina Vipava z njo zaokrožuje občinski praznik in zaključek obsežne prenove mogočnega poslopja dvorca.

Včeraj so v prenovljenem atriju že pripravljali oder za nocojšni 
nastop.  Foto: Leo Caharija
Včeraj so v prenovljenem atriju že pripravljali oder za nocojšni nastop.  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Vipava bo po 28 letih znova gostila ansambel SNG Opera in balet Ljubljana, tokrat z uspešnico, Verdijevo La Traviato. Kulisa mojstrovini bo prenovljeno poslopje dvorca Lanthieri z atrijem, ki naj bi, kot si obetajo Vipavci, v prihodnje gostilo kulturne prireditve tudi na najvišji ravni. Nocojšnja izvedba opere La Traviata je delo uveljavljenega režiserja Lutza Hochstraateja, dirigent je Loris Voltolini.Predstava bo z vidnim primorskim pridihom, saj nastopajo tudi Marko Kobal s Cola, Rok Bavčar iz Sela, Aljaž Žgavc iz Dolge Poljane, Silvo Škvarč iz Podkraja in Matej Vovk z Goč.

V Vipavi bo slovesno že popoldne, ko bodo na slavnostni seji občinskega sveta, podelili priznanja. Najvišje gre trgovskemu podjetju Fama, ki letos praznuje 25. obletnico. Od ustanovitve v v garaži na Vojkovi ulici povečuje obseg poslovanja in ima že več kot sto zaposlenih. Danes se ukvarja z malo- in veleprodajo. Iz centralnega skladišča v Vrhpolju oskrbuje 720 kupcev, od Primorske do Italije in Hrvaške. Poleg dveh nakupovalnih središč v Vipavi in Sežani ima verigo 24 lastnih in franšiznih podeželskih marketov od Trente do Pobegov pri Kopru. Z marketom v Logatcu je prestopila tudi prag Notranjske. Direktor Aleksander Lemut: “Veseli smo, da nas je lokalno okolje prepoznalo in nam namenilo najvišje občinsko priznanje. Rast in razvoj občine sovpada z rastjo in razvojem našega podjetja. Oboji smo začeli v prelomnih trenutkih in tako, kot je Fama Vipava zgodba o uspehu, je to tudi Občina Vipava. Na to smo in moramo biti ponosni.” Z nazivom častnega občana bodo nagradili upokojenega duhovnika Jožka Berceta, ki je 39 let služboval v Vrhpolju in je zaznamoval generacije krajanov. Plakete občine podelili gospodarju velike kmetije iz Dupelj Aleksandru Hrovatinu, družbi Šraml iz Podnanosa, ki uspešno razvija nove naprave za predelavo sadja in zaposluje več kot 30 delavcev, in vipavskemu Ciriusu, ki je nedavno obeležil 50. obletnico delovanja. AT


Najbolj brano