Omarica “bo klicala” na 112

V Šempetru je zdaj na razpolago drugi javno dostopni defibrilator, ta zares 24 ur na dan, saj so ga namestili v hotel Lipa. Nadgrajen pa bo tako, da bo tudi pošiljal klice na pomoč.

Drugi šempetrski defibrilator je postavljen v recepcijo hotela, ki je odprta cel dan vse dni v letu 
 Foto: Ambrož Sardoč
Drugi šempetrski defibrilator je postavljen v recepcijo hotela, ki je odprta cel dan vse dni v letu  Foto: Ambrož Sardoč

ŠEMPETER > V tamkajšnji občini so že pred časom na javno mesto postavili prvi avtomatski eksterni defibrilator (AED), enega od mnogih v državi, namenjenih nagli pomoči ljudem, ki doživijo zastoj srca. Ker, kot je znano, tedaj za preživetje šteje vsaka minuta in omenjene naprave omogočajo, da lahko prizadetemu pomaga vsakdo, saj reševalne ekipe ne morejo biti povsod takoj.

Šempetrska občina oziroma CZ sta prevzem defibrilatorja in nekaj drugih dejavnosti združila v prireditev. Med drugim so izvajanje nekaterih nalog prikazali šempetrski gasilci ter ekipe za nujno medicinsko pomoč, svoje delo in storitve pa so predstavile še druge organizacije, vpete ali v skrb za zdravje ali v sistem zaščite in reševanja.

Toda prvi od zdaj dveh tovrstnih defibrilatorjev v Šempetru in Vrtojbi, enako kot nemalo drugih, ni ves čas dostopen. Stoji v tamkajšnji mestni hiši, dvorcu Coronini, ki nima ves čas odprtih vrat. Zato so drugo napravo namestili na mestu, ki je vedno dostopno. Omarica z značilno oznako AED visi na steni ob recepciji hotela Lipa na Trgu Ivana Roba.

Poveljnik občinske civilne zaščite (CZ) Stanislav Črvič je povedal, da aparat v hotelu ni zadnji, ki ga bodo priskrbeli: “Poleg tega imamo še enega na občini, dosegljivega od 6. do 18. ure, in tretjega imajo naši gasilci. V načrtu je, da bomo še enega namestili v Vrtojbi. Tvegali bomo in omarico tam postavili na prosto.” Hkrati bodo novo pridobitev nadgradili z dodatno programsko premo. “Rekli smo si, da ne bomo le nekam postavili omarice, ampak da bomo naredili korak dlje in bo defibrilator služil tako, kot mora,” je o tem povedal Črvič.

Po njegovih besedah bo aparat sredi Šempetra, ki sta ga kupila občina in podjetje Letrika, ugodno ponudbo pa je našlo podjetje MIDS, kmalu opremljen s sistemom alarmiranja. Ko bo kdo odprl omarico, bo romal signal v center 112, kjer bodo takoj vedeli, kje je nekdo z zastojem srca, in v urgenco bližnje bolnišnice.

AS


Najbolj brano