Oktobra denar za bivše delavce Mipa

Nekdanji delavci Mipa bodo jeseni morda le videli prve evre. Po petih letih od uvedbe stečaja bodo na podlagi prve razdelitve oktobra verjetno dobili prvo tretjino priznanih prednostnih terjatev. Novosti so tudi glede prodaja Kromberka. Čeprav je že kazalo, da ga bodo razkosali in prodajali po delih, so zdaj sklenili, da bodo tudi s posredniki skušali najti kupca za celoto.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > S kupnino za del prodanega premoženja in z izterjavami se je na računu zbralo dovolj denarja, da bo stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič izplačal 30 odstotkov priznanih prednostnih terjatev.

“Gre za nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. V tej postavki so plače delavcev in zahtevek davčne uprave za neplačane prispevke, sorazmerni delež pa bo treba vrniti tudi jamstvenemu skladu,” je pojasnil Benedejčič.

Benedejčič: Mip ni kot Primorje

Upniški odbor je že soglašal, zdaj Benedejčič čaka še sklep sodišča o tem, potem pa mora računovodkinja pripraviti vse potrebno za razdelitev. Po oceni stečajnega upravitelja bi se lahko na račune 278 nekdanjih zaposlenih nekaj denarja steklo oktobru. S to potezo Benedejčič odgovarja na kritike, češ da se stečajni postopek vleče predolgo in da je neučinkovit. “Za razliko od drugih je Mipov stečaj silno težak, saj je skoraj vse njegovo premoženje obremenjeno. Celo terjatve so bile obremenjene za 14 milijonov evrov, kar pomeni, da ob začetku stečajnega postopka nismo imeli kaj vzeti v roke, kaj izterjati ... Na vseh nepremičninah in strojih so bile vpisane hipoteke bank, zato je bilo težko kaj poplačevati,” je pojasnil in dodal: “Mip ni kot Primorje, kjer so delavci hitro prišli do poplačil, saj je bilo na voljo veliko strojev in opreme, ki so jo lahko prodali.”

Kromberk spet naprodaj kot celota

Zdaj, ko so banke terjatve prenesle na družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), so si uslužbenci slabe banke, ki je največja ločitvena upnica Mipa v stečaju, prišli ogledat obrat v Kromberku. Po ogledu so se pridružili mnenju, da utegne biti prodaja po delih jalov, zagotovo pa drag poskus. “Veliki stroji, ki so v tem kompleksu, ne zanimajo manjših kupcev, denimo mesnic. Če jih ne bi prodali, bi pristali na odpadu. V takih okoliščinah pa bi bil izkupiček od prodaje obrata po delih manjši, kot če bi ga prodajali kot celoto,” je povedal Benedejčič. Pojasnil je še, da je po pogovorih padla odločitev, da nadaljujejo s prodajo objekta kot celote. In sicer prek posrednikov, ki naj bi jih financirala slaba banka.

“Pričakujem, da bi z angažiranjem posrednikov zanimanje bolj oživelo. Posredniki so namreč zainteresirani za prodajo, saj - če uspe - dobijo provizijo,“ je še pojasnil Benedejčič.

Ko prodajo Kromberk, delavcem še ostalo

Kljub temu pa ne računajo samo na posrednike, ampak so se še enkrat sami angažirali in skušajo prek gospodarske diplomacije znova najti potencialne kupce v tujini. “Če prodamo obrat kot celoto - za zdaj smo pri izklicni ceni dvanajst milijonov evrov - potem bi imeli po simulaciji, ki smo jo že izdelali, dovolj denarja za poplačilo delavcev v celoti oziroma še preostalih 70 odstotkov priznanih prednostnih terjatev,” je še napovedal Benedejčič.

Mipov obrat v Kromberku še vedno vzdržujejo v delujočem stanju, tako da bi ga bilo mogoče teoretično oživiti jutri. Trenutno imajo štiri najemnike, predvsem za hladilne prostore. Z najemnino nekako krijejo obratovalne stroške, ki so glede na zmogljivosti vse prej kot zanemarljivi.

Za bika devet ponudb

Tudi Boljkova skulptura bika, ocenjenega na 200.000 evrov, ki stoji pred kromberškim obratom, je še naprodaj. Ker je upniški odbor zahteval višjo ceno, so skulpturo ponujali za 300.000 in kasneje 250.000 evrov, a nihče ni bil pripravljen odriniti toliko denarja. Potem so prodajne postopke zamrznili, pred časom pa so se odločili za zbiranje nezavezujočih ponudb.

“Dobili smo devet ponudb. Zdaj se s ponudniki pogajam po načelu 'kdo da več'. Prvega septembra bo znano, kdo je tisti, ki ponuja največ, potem pa bo padla odločitev, ali prodamo ali ne,” je še pojasnil Benedejčič in dodal, da se najvišja ponudba giblje okrog tretjine ocenjene vrednosti.

“Tudi sam bi si želel, da bi bik ostal tu, kjer je, a s tega območja ni nobenega ponudnika zanj. Kot stečajni upravitelj pa ga moram prodati,” je sklenil Benedejčič.

NACE NOVAK


Najbolj brano