Oko Krasa je spet zasvetilo

V kraškem delu Občine Miren-Kostanjevica, kjer v okolici pomnika braniteljem slovenske zemlje nastaja Park Cerje, so z denarjem EU uredili jamo Pečinko, zgodovinsko dediščino prve svetovne vojne. V soboto so jo predstavili javnosti.

Znova so namestili tudi “oko Krasa” ob vhodu v jamo. Foto: Alenka Ožbot
Znova so namestili tudi “oko Krasa” ob vhodu v jamo. Foto: Alenka Ožbot

LOKVICA > “Ureditev jame Pečinka sovpada s stoletnico začetka prve svetovne vojne in skorajšnjo stoto obletnico začetka soške fronte. Spopad med avstro-ogrsko monarhijo in kraljevino Italijo je zaznamoval tudi Goriški Kras,” je na sobotnem odprtju prenovljene jame poudaril predsednik Turističnega društva Cerje Konrad Marušič. Dogodke pred skoraj stotimi leti je opisal odličen poznavalec prve svetovne vojne Tadej Munih, župan Mauricij Humar pa je dejal, da je Park Cerje pridobil še en biser, ki bo obiskovalcem pustil močan vtis. Z vojaškimi uniformami so vtis naredili tudi člani društev IR 17 in Soška fronta ter Dragi Lazovski v vlogi generala Borojevića.

Z denarjem EU in ob pomoči občine je TD Cerje dodatno uredilo jamo, ki jo je že pred petnajstimi leti začelo urejati društvo 1. Svit. S projektom Oko Krasa - jama Pečinka so želeli prikazati, kako je človek izkoristil naravo in krajino, da je lahko preživel. Leta 2012 so iz programa Leader pridobili denar za ureditev kraške jame, ki je skupno stala 26.500 evrov. “Tako smo jo naredili še dostopnejšo in zanimivejšo za obiskovalce. Prenovili smo vhod in izhod, uredili stopnišča in ograje, izkopali oskrbovalni jarek, naredili imitacijo žarometa in jamo opremili s pogradi in kabino za častnike ter informacijskimi tablami,” je razložil Marušič.

Nizko vzpetino Pečina so včasih imenovali tudi “oko Krasa”. Ker je na strateško pomembni legi, sta jo obe vojskujoči se strani uporabljali za opazovalnico. Avstro-ogrska vojska je na vrhu vzpetine namestila reflektor. Naravno jamo Pečinka, katere vhod se odpira na severni strani Pečine, sta obe armadi uporabljali kot zaklonišče za vojake.

Oko Krasa je v soboto, po skoraj stotih letih, ponovno zasvetilo. Prižgali so namreč reflektor, ki sicer ne sveti tako močno kot tisti, ki so ga uporabljali avstro-ogrski vojaki, da so ponoči nadzorovali, kaj se dogaja pri Italijanih, a obiskovalci so si lahko predstavljali, kako je bilo včasih. Sprehodili so se tudi po obnovljeni jami in se skoraj plazili po njenih rovih.

Po vnaprejšnjem dogovoru si bodo lahko jamo ogledovale skupine obiskovalcev, v društvu pa že razmišljajo, da bi jo ob nedeljah za nekaj ur odprli za javnost.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano