Ogrevanje so “zamrznili”

Ajdovci so pred dvema letoma resno razmišljali, da bi vzpostavili daljinsko ogrevanje z obnovljivimi viri energije za večino javnih stavb v središču mesta. A projekt so zaradi prevelikih stroškov zamrznili, pravijo na občini. Objekte bodo še naprej ogrevali na zemeljski plin.

Ideja je bila, da bi za daljinsko ogrevanje na lesno biomaso izkoristili kotlovnico v nekdanji Lipi. Foto: Alenka Tratnik
Ideja je bila, da bi za daljinsko ogrevanje na lesno biomaso izkoristili kotlovnico v nekdanji Lipi. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Občina Ajdovščina je v letu 2012 sprejela lokalni energetski koncept. V njem je med drugim predvidela tudi gradnjo omrežja daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. Ideja je bila, da bi izkoristili kotlovnico nekdanje tovarne Lipa in dogradili toplovodno omrežje.

Z daljinskim ogrevanjem bi, kot so predvideli v idejnih izhodiščih pred dvema letoma, znatno znižali stroške ogrevanja v večini javnih stavb v središču mesta. V mrežo so nameravali vključiti občinsko stavbo, stavbo centra za socialno delo in zavoda za zaposlovanje, Osnovno šolo Danila Lokarja, Športni center Police, gimnazijo z dijaškim domom in novo osnovno šolo. Kasneje naj bi vključili še vrtec in stanovanjske bloke ob Hublju.

Ocenili so, da bi končni uporabnik lahko plačal tudi do 20 odstotkov manjši znesek. Občina je nameravala izbirno službo podeliti svoji Komunalno stanovanjski družbi Ajdovščina, ta pa bi izbrala ponudnika proizvodnje toplote. Celoten projekt naj bi končali letos.

A kaj dlje kot do izhodišč za naložbo ni prišlo. Po pojasnilih iz občinske uprave je študija pokazala, da pri trenutnih cenah energentov projekt sploh ne bi bil rentabilen. Le v idealnih pogojih, torej bolj teoretično, bi se približal pozitivni ničli.

Kot še pojasnjujejo na občini, bi tako kotlovnica kot tudi obstoječe toplovodno omrežje zahtevala konkretne posege, ki bi naložbo močno podražili. “Projekt daljinskega ogrevanja na lesno biomaso je trenutno zamrznjen. Študija ostaja in je lahko dobrodošla osnova, če bi se pojavila možnost prijave na kakšen ugoden razpis iz evropskih ali drugih skladov. Javni objekti se bodo še naprej ogrevali na zemeljski plin, kar je trenutno v občini najbolj ugodno,” pojasnjuje direktor občinske uprave Janez Furlan.

Kot dodaja, imaobčina s plinom še velike načrte za prihodnost. “ Saj bo po izteku koncesijske pogodbe z Adriaplinom, približno čez desetletje, občina postala lastnica plinskega omrežja, kar ni zanemarljivo.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano