Ogrevanje ne bo dražje

Nova kurilna sezona se počasi približuje, meščani, ki se ogrevajo na daljavo iz kotlovnic družbe Kenog, pa so lahko mirni. Direktor podjetja namreč predvideva, da se ogrevanje ne bo podražilo.

Ogrevanje v Novi Gorici se ne bo podražilo, pravi Bucik.  Foto: Leo Caharija
Ogrevanje v Novi Gorici se ne bo podražilo, pravi Bucik.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Prvi mož Kenoga Marko Bucik je mestnim svetnikom poročal, da je lani podjetje poslovalo pozitivno oziroma z minimalnim dobičkom in da so s 14 zaposlenimi opravili več obnov na omrežju cevi, s katerim so ob izteku preteklega leta ogrevali 3007 stanovanj v 77 blokih in 224 enot poslovnih prostorov z ustanovami vred. Pohvalil se je lahko tudi, da so pridobili nove uporabnike.

Cena ostaja enaka

Po seji pa je dal dobro novico za uporabnike, ki se jim je cena ogrevanja nazadnje spremenila aprila lani in so to občutili preteklo jesen. Nove podražitve letos ne bo. ”Do 31. decembra se cena gotovo ne bo spremenila, po tem datumu pa ... Pričakujem, da se ne bo zvišala.” Na Kenog so v letu 2013 letele kritike, da je ogrevanje, ki ga nudi, drago in znatno dražje kot marsikje po Sloveniji.

Takrat je bilo tudi v mestnem svetu slišati, da bi bilo daljinsko ogrevanje možno poceniti z obnovo omrežja in priklapljanjem novih uporabnikov. Da so zdaj kar nekaj tega uresničili, je Bucik potrdil.

V preteklih dveh letih so priključili sedem novih večjih uporabnikov, in sicer Grafiko Soča, gimnazijo, Zavarovalnico Triglav, stavbo Nove KBM, pokrajinski arhiv, novo stavbo VDC in prostore GZS.

Obnova omrežja v štirih letih

Ob že zgrajenih ceveh v centru mesta zdaj ni več veliko potencialnih kupcev toplote, novi bodo na voljo, če se bo kje kaj na novo gradilo. Zato pa so možni kupci že zdaj na jugu mesta, kamor je že predvidena širitev omrežja. Bucik omenja javne zavode, kot so dom upokojencev, šola, vrtec in dijaški dom.

Kot je še poročal svetnikom, je podjetje lani izvedlo več obnov na infrastrukturi. Te ni treba v celoti popraviti, pojasnjuje, kar je treba narediti, pa bodo razmeroma kmalu. “Glede na dane možnosti pričakujem, da bomo omrežje zadovoljivo obnovili v štirih letih,” verjame Bucik. Gre zlasti za menjavo dotrajanih cevi na določenih odsekih in za obnovo toplotnih postaj.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano