Odstranite vso “birokratsko navlako”, ki ovira delo šol

Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva ostro protestira proti uvedbi postopka za razrešitev ravnatelja OŠ Deskle, ki ga je svetu šole predlagal inšpektorat za šolstvo. Od ministrstva zahteva, da temeljito prouči zakonodajo in odstrani vso “birokratsko navlako”, ki ovira delo šol, so sporočili iz združenja.

Ravnatelj OŠ Deskle Vojko Simčič je povedal, da sklepa sveta zavoda še ni dobil. Foto: Vesna Humar
Ravnatelj OŠ Deskle Vojko Simčič je povedal, da sklepa sveta zavoda še ni dobil. Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > V medijih se že dva meseca vrti zgodba o nasilju v Osnovni šoli (OŠ) Deskle, ki jo vodi ravnatelj Vojko Simčič, ki je po navedbah združenja poznan kot miren in dober ravnatelj. Poudarili so, da se moramo zavedati, da je šola odraz in zrcalo družbe, zato ne moremo pričakovati, da bo tam sterilno vzdušje brez kakršnih koli konfliktov.

Zakonodaja od leta 1991 odgovornost za vodenje šole v celoti prenesla na ravnatelje

V združenju ugotavljajo, da je bil vzgojni proces v tej šoli prekinjen z zunanjim posegom pravne stroke, ki je v veliki meri “onemogočil nadaljnje vzgojno delovanje šole in vajeti brezkompromisno prevzel v svoje roke. K vsemu skupaj so olje na ogenj prilili tudi mediji. Kot vidimo, je ogromno govora o odgovornosti ravnatelja, ne slišimo pa nič o storilcih nasilnega dejanja,” so zapisali.

Spomnijo, da je zakonodaja od leta 1991 vso odgovornost za vodenje šole v celoti prenesla na ravnatelje. “Z leti je postala vedno bolj zapletena in nepregledna. Naloge ravnatelja so preobsežne, saj mora skrbeti za pedagoški proces in vse, kar spada k vodenju podjetja, kar šole po trenutni zakonodaji so,” so pojasnili. V primeru nepravilnosti, ki naj bi jih ugotovil inšpektorat, je ravnatelj lahko razrešen čez noč, brez pravih možnosti zagovarjanja svoje odgovornosti, opozarjajo.

Združenje zahteva, da se končno ustrezno porazdeli odgovornost vseh deležnikov v šolskem prostoru, in pričakuje enakopravno obravnavo vseh.

Simčiču očitajo manjše napake, ki jih bodo “odpravili v hipu”

Ravnatelj OŠ Deskle Vojko Simčič je povedal, da sklepa sveta zavoda še ni dobil. Po nalogu inšpektorata za šolstvo pa mora do konca meseca odgovoriti na postavljene zahteve. Zdaj se mora osredotočiti na to, da inšpekciji primerno odgovori, je dejal in dodal, da mu očitajo manjše napake, ki jih bodo “odpravili v hipu”.

Inšpekcija je v pregledu ugotovila več kršitev šolske zakonodaje, tudi v zvezi z neustrezno obravnavo medvrstniškega nasilja. Ravnatelju in šoli so zato dali 11 odredb in devet predlogov za izboljšave pri izvedbi vzgojno-izobraževalnih dejavnosti šole, prav tako so jima izrekli še 14 opozoril.

Na predlog inšpektorata je svet zavoda OŠ Deskle začel postopek za razrešitev ravnatelja. Tako so sklenili na petkovi seji sveta zavoda, o ostalih sklepih pa bodo po besedah predsednice sveta Mirjam Košuta javnost obvestili po končanem postopku.

STA


Najbolj brano