Odstop s funkcij iz osebnih ali kazenskih razlogov?

Nives in Valter Breščak, zakonca iz Nove Gorice, oba člana stranke SDS, bosta danes predčasno zaključila svoji funkciji v občinskih nadzornih organih. Po neuradnih, a zanesljivih podatkih je njun nenadni hkratni odstop povezan z vpletenostjo v afero ponarejanja podpisov v postopku razpisa referenduma o arhivih. Nives Breščak to zanika. Prav tako predsednik mestnega odbora SDS Tomaž Slokar, ki pravi, da o sumu hudih kršitev referendumske zakonodaje v stranki sploh niso razpravljali.

Po neuradnih podatkih naj bi bila Nives in Valter Breščak 
vpletena v poneverbe pri zbiranju podpore za referendumsko 
pobudo presoje novele zakona o arhivih.  Foto: STA
Po neuradnih podatkih naj bi bila Nives in Valter Breščak vpletena v poneverbe pri zbiranju podpore za referendumsko pobudo presoje novele zakona o arhivih.  Foto: STA

NOVA GORICA > “Z možem sva se za ta korak odločila iz povsem osebnih razlogov,” je na poizvedovanje, zakaj odstopata, odgovorila Nives Breščak. Na vprašanje, ali drži, da je osumljena ponarejanja listin in zlorabe osebnih podatkov pri zbiranju podpisov za referendum o arhivih pa: “O tem ne želim in tudi ne smem govoriti.” Breščakova je poudarila, da je njuna odločitev povsem osebna in da na njiju ni “nihče pritiskal”.

Dva osumljenca na istem naslovu

Zgodba o referendumski zlorabi sega v začetek letošnjega leta. Novogoriški kriminalisti so na podlagi podatkov posameznih občanov, ki so dobili zahvalno pismo za podporo referendumu o arhivih, čeprav svojega podpisa sploh niso prispevali, odšli na hišno preiskavo k “dvema posameznikoma, ki živita na istem naslovu,” kot so takrat potrdili na okrožnem sodišču.

Valter in Nives Breščak sta bila na listi kandidatov SDS za novogoriški mestni svet na zadnjih lokalnih volitvah na 10. in 15. mestu. Nobeden od njiju ni bil izvoljen. Valter Breščak je član nadzornega odbora Mestne občine Nova Gorica, Nives Breščak pa predstavnica občine v svetu Osnovne šole Milojke Štrukelj.

Nekaj tednov kasneje, ob vložitvi kazenske ovadbe, so na policijski upravi uradno potrdili, da je zadeva povezana z zbiranjem podpisov za referendum o arhivih, ki ga je vodila stranka SDS. Policisti so povedali tudi, da so ovadili le eno osebo, žensko, staro 56 let. Očitajo ji ponarejanje listin in zlorabo osebnih podatkov.

Neuradno naj bi se kazniva dejanja zgodila v fazi zbiranja podpore k referendumski pobudi, torej v prvem krogu zbiranju podpisov, v katerega niso vključene upravne enote. Osumljena pa naj bi hranila podatke o podpisnikih iz prejšnjih pobud ter jih brez vednosti teh oseb “prilepila” k novi pobudi.

Politični molk

Zgodba ni sprožila tako rekoč nobenega političnega odziva. Čeprav ovadba novogoriških kriminalistov vzbuja sum o tem, da so se člani pomembne politične stranke poigravali z zbiranjem referendumskih podpisov, torej najbolj osnovnim instrumentom demokratične družbe.

In tako ostaja še naprej, tudi po napovedanem skupnem odstopu zakoncev Breščak.

Prenapihnjena zgodba

Predsednik mestnega odbora SDS Tomaž Slokar, ki je pred meseci, ko je zadeva prišla na dan, zanikal, da bi sploh karkoli vedel o preiskavi, nam je včeraj pojasnil, da za odstop Breščakovih sploh ni vedel. “O tem sem slišal na hodnikih,” je povedal Slokar in dodal, da “ne vem nič o kakršnikoli povezavi med odstopoma in zadevo z zbiranjem podpisov.”

O tem, da so člani novogoriškega odbora osumljeni ponarejanja in zlorabe osebnih podatkov, se v stranki sploh niso pogovarjali, niso ugotavljali odgovornosti ali razmišljali o disciplinskih ukrepih. Prvič zato, pravi Slokar, ker so zgodbo razumeli v “političnem kontekstu,” pa tudi zato, ker uradno o njej sploh niso bili obveščeni in so za zadevo izvedeli iz medijev, kjer je bila zgodba prenapihnjena.

Na vprašanje, na podlagi česa so sklepali o pretiranem poročanju medijev, če podatkov iz kakšnega drugega vira sploh niso imeli, Slokar ni našel jasnega odgovora.

VESNA HUMAR


Najbolj brano