Odslej le z dogovorom

Ajdovski župan Tadej Beočanin se je sestal s predsedniki krajevnih skupnosti. Svet slednjih bo odslej soodločal pri načrtovanju naložb. Lotili so se tudi aktualnih tem, od predlagane ukinitve statusa pravnih oseb do elektronskega poslovanja in vzdrževanja lokalnih cest.

Predsedniki KS so se z županom dogovorili: o naložbah bomo soodločali  Foto: Sanda Hain
Predsedniki KS so se z županom dogovorili: o naložbah bomo soodločali  Foto: Sanda Hain

AJDOVŠČINA > Tadej Beočanin od sveta 26 predsednikov, ki bo soodločal o naložbah v KS, pričakuje konkretne pobude, zaveda pa se, da bo idej in želja več, kot jih bo mogoče sproti uresničiti. “Pričakujem, da se bomo v tej zasedbi sposobni dogovoriti o prednostnih nalogah,” je povedal župan. Predsedniki bodo do konca leta pripravili nabor želenih projektov, ki bo osnova enotnega načrta naložb občine.

Predsedniki svetov so na sestanku izvedeli, da bodo po novem letu morali poslovati zgolj elektronsko. To zna povzročiti številne težave, so pripomnili, zlasti ko gre za plačila manjšim izvajalcem storitev, ki nimajo elektronskega računa.

Najbolj kritično pa so se odzvali na napovedi, da bo interventni zakon KS ukinil status pravne osebe. “Na eni strani nam nalagajo vedno nove obveznosti, na drugi pa nas ukinjajo. Premoženje, ki ga imajo danes KS, smo zgradili, uredili krajani, s samoprispevki, donacijami, udarniškim delom, zdaj pa bi ga prenesli na občino. Mi z njim gospodarimo in upravljamo in to delamo brezplačno. Kdo bo pa potem skrbel za to premoženje?” je bil oster predsednik sveta KS Velike Žablje Rajko Troha. Župan je obljubil, da bo pristojne v državi seznanil z mnenji predsednikov. Te močno žuli še vzdrževanje javnih poti ter zimska služba po KS, kjer te ne opravlja komunalno podjetje. Zakonodaja je namreč precej ostra in tudi lani sprejeti občinski odlok predsednikom KS nalaga velike odgovornosti. Župan je na to temo napovedal razpravo v občinskem svetu.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano