Slovesno odprli novo stavbo OŠ Danila Lokarja (foto + video)

Po sedmih letih od objave javnega natečaja za najprimernejšo urbanistično rešitev za novo šolsko stavbo OŠ Danila Lokarja sta ajdovski župan Tadej Beočanin in ravnateljica šole Irena Kodele Krašna na vhodnih vratih nove šole slovesno razvezala pentljo in simbolično odprla vrata v sodoben hram znanja in učenosti. Izpolnila se je dolgoletna želja številnih generacij ajdovskih šolarjev, njihovih staršev in tudi zaposlenih.

Na predvečer prvega šolskega dne so odprli novo, osem let 
pričakovano  stavbo OŠ Danila Lokarja. Foto: Leo Caharija
Na predvečer prvega šolskega dne so odprli novo, osem let pričakovano stavbo OŠ Danila Lokarja. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > “Končno bomo vsi pod eno streho,” je nocoj v svojem nagovoru večkrat poudarila ravnateljica OŠ Danila Lokarja Irena Kodele Krašna, ki bo jutri skupaj s 85 sodelavci v danes odprti novi šoli sprejela 562 šolarjev iz Ajdovščine in okoliških vasi, ki sodijo v šolski okoliš. Za številne Ajdovce je bilo nocojšnje slavnostno odprtje težko pričakovane nove stavbe največje šole v občini, izjemen in težko pričakovan dogodek, na katerega so čakali desetletja, konkretnejše obrise pa je dobil pred sedmimi leti.

Kronologija gradnje nove Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina:

Julij 2009 – objavljen javni natečaj za izbiro najprimernejše arhitekturno urbanistične rešitve;

3. februar 2010 – javna obravnava o gradnji OŠ Ajdovščina;

10. marec 2010 – podpisana pogodba za izdelavo idejnih projektov

5. november 2010 – podpis pogodbe z izbranim izvajalcem – Primorjem za 5.082.165,67 evrov, rok izvedbe 30. maj 2012;

Oktober 2011 – zamik gradnje na konec leta;

Junij 2012 – stečaj podjetja Primorje;

Oktober 2012 – nov javni razpis za izvajalca gradnje;

Januar 2013 – razveljavljen razpis, ker nihče od devetih ponudnikov ni v celoti ustrezal razpisnim pogojem;

Maj 2013 – ponovljen razpis, izbrano podjetje Begrad d.o.o. iz Novega mesta; pogodbena vrednost 4.225.755 evrov, rok 20 mesecev;

Oktober 2014 – stečaj Begrada;

Februar 2015 – izbran tretji izvajalec gradnje nove šole, podjetje Kolektor Koling, rok jesen 2015;

Junij 2015 – nove demografske projekcije pokažejo, da bi že po treh letih v novi šoli zmanjkalo prostora za kar tri učilnice. Izkaže se, da bi s prezidavami dobili eno ali pogojno dve učilnici, nikakor pa ne treh, zato občinski svetniki na seji potrdijo nadgradnjo štirih učilnic. S tem se selitev v novo šolo zamakne za leto dni. Kolektor Koling zaustavi dela na območju nadzidave, sledi preprojektiranje in nov razpis za izvajalca nadzidave.

Januar 2016 – izbran izvajalec za izgradnjo nadzidanih učilnic – podjetje Zidgrad, pogodbena cena 340 tisoč evrov;

Junij 2016 – na gradbišče zapelje 'finišer', stroj za polaganje asfalta, ki napove bližnji zaključek gradnje

31. avgust 2016, predvečer prvega šolskega dne, slovesno odprtje šole.

Naložba je stala 6,1 milijona evrov. Ali, kot je mladim nadebudnežem v slavnostnem nagovoru pojasnil župan Tadej Beočanin - toliko, da bi lahko vsi učenci in učitelji na šoli naslednjih 30 let vsak dan popili en fructalov sok, pa še za kakšno lučko bi ostalo. “A ne gre vsake naložbe meriti samo skozi denar,” je ob tej priložnosti z zadovoljstvom dodal župan in na prvo mesto postavil nove možnosti in še boljše delovne pogoje za pridobivanje znanja. Občina Ajdovščina je prispevala 3,3 milijona evrov, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo do vključno leta 2018 nakazalo 2,84 milijona evrov.

Šola razpolaga s 5.288 kvadratnimi metri površin in ima 27 velikih ter šest manjših učilnic, 13 kabinetov, večnamenski prostor, knjižnico in multimedijo, kuhinjo, zobozdravstveno ambulanto, pa tudi šolski vrt. Z nadhodom je povezana s športnim centrom, kjer bo pouk športne vzgoje. V novo šolsko leto vstopa 562 učencev v 26-ih oddelkih rednega programa in dveh oddelkih s prilagojenim programom.

Z Ajdovci se je ob pomembnem dogodku je Ajdovcem čestital tudi direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Gregor Mohorčič.

Za kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Danila Lokarja pod režijsko taktirko Petra Avbarja, šolski otroški in mladinski pevski zbor, v družabnem delu pa je za glasbo poskrbela zasedba Unitisti.

Po slovesnosti je sledilo sladko presenečenje iz domačega podjetja Mlinotest, ki je poskrbelo za torto velikanko, v podjetju Leone pa so poskrbeli za sladolede. Posebno presenečenje je pripravil glasbenik Marko Soršak, bobnar domače zasedbe Elvis Jackson, ki je na pobudo Ajdovca Franka Bajca in ob podpori donatorjev v okviru projekta Soki 20 za 20 šoli podaril električno in akustično kitaro z ojačevalci, cajon in set bobnov. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano