Odplake ne tečejo več v Sočo

Kot so napovedali, so v Kamnem, največji vasi na levem bregu Soče med Kobaridom in Tolminom, pred kratkim dokončali novo vodovodno in kanalizacijsko omrežje s čistilno napravo vred. Občina Tolmin je večino denarja dobila na razpisu EU. Z asfaltiranimi cestami je vas “kot iz škatlice”.

Čistilna naprava zajema odplake, ki so prej tekle neposredno v Sočo. Foto: Neva Blazetič
Čistilna naprava zajema odplake, ki so prej tekle neposredno v Sočo. Foto: Neva Blazetič

KAMNO > Naselje z 250 prebivalci že dva tedna odplak ne izpušča več neposredno v Sočo. Toliko časa namreč že poskusno obratuje čistilna naprava z novim kanalizacijskim omrežjem. Vodovod ne pušča več in zato se v zgornjem delu vasi ne bodo več razburjali ob suhih pipah.

Dobro sodelovanje z domačini

Čistilna naprava ima zmogljivost 350 populacijskih enot. Investitor, Občina Tolmin, se je odločil za tehnologijo, ki v Podbrdu, Kobaridu in Bovcu učinkovito prečiščuje odplake. Delavci Cestnega podjetja Nova Gorica so položili 1800 metrov kanalizacijskih cevi, 2600 metrov novega vodovoda in 2100 metrov meteorne kanalizacije, ki se izteka v Sočo. Poti po vasi so asfaltirali.

Da v času zahtevne in moteče gradnje ne bi bilo preveč zapletov in slabe volje, so v gradbeni odbor že na začetku vključili tri domačine, ki so sodelovali pri sprotnem reševanju zagat. To se je izkazalo za zelo modro odločitev in je lahko zgled pri podobnih naložbah v ostalih vaseh.

Večino denarja so dobili iz EU

Kot pravi predsednik KS Kamno Selce Andrej Kutin, je v glavnem vse dobro potekalo, izvajalci morajo popraviti le nekaj malenkosti. Celotna naložba je stala dva milijona evrov, od tega gradnja čistilne naprave nekaj več kot pol milijona, preostanek je šlo za komunalno infrastrukturo. Približno tri četrtine nepovratnega denarja je prispevala EU. Ostalo gre iz občinskega proračuna. Občina je z lastnimi 160.000 evri že predhodno zgradila vodohran in transformatorsko napravo za napajanje čistilne naprave.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano