Odlični v raziskavah in poslu

Ajdovski Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo je konec tedna znova gostil mlade raziskovalce, ki ob svojem raziskovalnem delu potrebujejo tudi znanje in veščine za vodenje projektov. Letos so v mednarodni izobraževalni program sprejeli 20 udeležencev iz šestih držav.

20 mladih strokovnjakov iz znanstveno raziskovalnih ustanov 
in podjetij iz šestih držav v Ajdovščini pridobiva podjetniška 
znanja.     Foto: Hermina Ogrič
20 mladih strokovnjakov iz znanstveno raziskovalnih ustanov in podjetij iz šestih držav v Ajdovščini pridobiva podjetniška znanja.  Foto: Hermina Ogrič

AJDOVŠČINA > Mednarodni študijski program podjetništva in menedžmenta za raziskovalce (MBSDR), ki so ga zasnovali v Centru odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (Cobik) v Ajdovščini, je zaživel lani, ko se je v enoletni intenzivni program vključilo 24 udeležencev iz osmih držav. Pozitivni odzivi udeležencev, podjetij in ustanov, iz katerih prihajajo, so ustanovitelje prepričali, da je z njim vredno nadaljevati. “Podjetniška in poslovna znanja so danes nujna za uspešno vodenje raziskovalnih projektov, ki se praviloma financirajo z javnim denarjem. A ljudje, ki sodelujejo v raziskovalnih projektih in so za njihovo vodenje izbrani zaradi raziskovalne odličnosti, pogosto nimajo kompetenc za dobro upravljanje projektov ali sprejemanje finančnih odločitev,” pojasnjuje poslovna direktorica Centra odličnosti Hermina Ogrič.

Lanske izkušnje so letos pripeljale do nekaterih vsebinskih sprememb. “Program smo zgostili in časovno omejili na dva meseca. Letos smo sprejeli 20 mladih strokovnjakov iz znanstveno-raziskovalnih ustanov ali podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Bosne, Srbije, Albanije in Italije. Predavatelji prihajajo iz Slovenije in iz tujine, študij pa ob teoretičnih vsebinah ponuja tudi veliko praktičnih znanj in veščin. Uvodni del organiziramo v Ajdovščini, nato pa jih čaka samostojno delo,” dodaja Hermina Ogrič. Program poteka v okviru projekta Pacinno, sofinancirajo ga EU, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Cobik.

Center odličnosti pa že 18. novembra čaka organizacija tehnološko investicijske konference Coinvest 2015. Na srečanju, ki bo letos v Hitovem športnem centru v Šempetru, bo sodelovalo več kot sto vlagateljev s celega sveta in sto uspešnih evropskih tehnoloških podjetij. Širša javnost bo lahko spoznala zakulisja in smernice tako imenovanega pametnega denarja, prisluhnila znanim vlagateljem in si ogledala uspešne izdelke in tehnologije. Hkrati bo Šempeter gostil tudi Slovenski forum inovacij.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano