Od tihotapljenja ni ostalo nič skritega

Slovenski odbor mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) je oktobra podelil svoji osrednji enakovredni letni nagradi idrijskemu in ljubljanskemu muzeju za projektaAntologije tihotapljenja in Skriti otroci v drugi svetovni vojni.

 Avtorica nagrajenega projekta o tihotapstvu Marija Terpin 
Mlinar (sedi) med pripravo razstave Foto: Saša Dragoš
Avtorica nagrajenega projekta o tihotapstvu Marija Terpin Mlinar (sedi) med pripravo razstave Foto: Saša Dragoš

LJUBLJANA, IDRIJA > Slovenski odbor mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) je letos tretjič podelil osrednji letni nagradi in prvič je eno od njih dobil Mestni muzej Idrija za svoj sicer triletni projekt Antologije tihotapljenja. Enakovredno nagrado je dobil še Muzej z galerijami Mesta Ljubljana za projekt o skritih otrocih, ilegalčkih, ki so čas druge vojne v Ljubljani preživljali brez staršev. Avtor projekta o ilegalčkih, malo znani problematiki samim sebi prepuščenih ljubljanskih otrok med drugo vojno, je kustos dr. Blaž Vurnik.

Mestni muzej Idrija z avtorico, kustosinjo Marijo Terpin Mlinar in asistentko Lili Strmšek, je triletni projekt o tihotapljenju izpeljal s tržaško galerijo Contemporanea in reškim Muzejem sodobne umetnosti. V nizu razstav z multidisciplinarno osvetlitvijo tihotapljenja in slikarskim pogledom sodobnih umetnikov nanj, je izstopala zlasti idrijska razstava, ki se je podrobno sprehodila skozi najrazličnejše oblike tihotapljenja - od začetnih skritih preprodaj živega srebra pa vse do plonkanja, kot sodobnega tihotapljenja znanja. Vse je osvetlila še z gospodarskega, sociološkega in etnološkega zornega kota. Razstavo pa so pospremili z nizom dejavnosti za vse generacije. “Muzej je z uspešnim projektom tematiziral in problematiziral pomen in vlogo človeških stranpoti v in za odgovorno družbo,” je ICOM zapisal v obrazložitvi nagrade za najboljšo promocijo izbrane teme ICOM.

V muzeju so nagrade veseli, vsaj toliko pa tudi tega, da je projekt ugodno odmeval v javnosti. Zelo prav jim pride tudi animirani film o tihotapki živega srebra in čipk - šebreljski Melhiorci, ki si ga obiskovalci muzeja še vedno z veseljem ogledajo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano