Od peciva do zeliščnih mazil

V predprazničnem času so v številnih krajih v severnoprimorski regiji pripravili božične oziroma novoletne sejme, na katerih ljudje iščejo predvsem doma izdelana in izvirna darila. V Mirnu so ga organizirali prvič, v Ajdovščini pa so mu nadeli ustvarjalno noto.

V Mirnu so božični sejem letos pripravili prvič.  Foto: Alenka Ožbot Klančič
V Mirnu so božični sejem letos pripravili prvič.  Foto: Alenka Ožbot Klančič

MIREN, AJDOVŠČINA > V Mirnu so za prvi božični sejem stojnice postavili pred park v središču naselja, obiskovalce pa so vabile v soboto in nedeljo. Registrirani ponudniki izdelkov domače in umetnostne obrti ter vinarji so na njih ponujali domače dobrote in izvirne izdelke. Obiskovalci so lahko, denimo, kupili nakit iz ročno izdelane čipke, volnene kape in šale, pletene torbice, novoletne dekoracije, domače čaje, dišavnice in mazila, članice dromačega društva žena pa so ponujale domače pecivo.

Ob kmečki tržnici s pekovskimi izdelki, domačimi čaji, siri, izdelki iz medu in izdelki umetnostne obrti za praznični čas se je na božičnem sejmu v Ajdovščini ustavil celo Božiček. Mladinski center Hiša mladih je skupaj z domačimi ustvarjalci in društvi pričaral praznično vzdušje z delavnicami, gledališkimi in glasbenimi točkami ter sprehodom z lučkami. Praznična tržnica je vabila tudi k dobrodelni akciji zbiranja igrač in daril za najmlajše in k degustacijam dobrot domačih ponudnikov. Mladinski svet Ajdovščina pa je ob tej priložnosti razglasil letošnje naj mlade prostovoljce in naj mladinski prostovoljski projekt v občini. Naziv sta prejeli Manca Štekar in Katja Premrl, obe aktivni članici ajdovskih tabornikov, priznanja so si prislužili Žak Mohorčič Margan in Gaia Rijavec iz ajdovskega Rdečega križa ter Andreja Jamšek iz Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina. Naziv naj mladinski prostovoljski projekt v občini Ajdovščina pa si je prislužila Marmeljada 2014 Zveze slovenskih katoliških skavtov in skavtinj, Steg Ajdovščina-Šturje 1.

AO, AT


Najbolj brano