Od joge do kamnoseštva

Društvo UNITRI Nova Gorica v novo študijsko leto vstopa z več kot 80 dejavnostmi, od tega 66 rednimi. Program so nadgradili z novostmi, kot so začetni tečaji tujih jezikov, vadba za moške ter filmski in bralni krožek. Po novem imajo tudi članske izkaznice.

Ivanka Drnovšček Foto: Alenka Ožbot
Ivanka Drnovšček Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA > Univerza za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica, ki je v 25 letih delovanja naštela več kot 2500 članic in članov, po novem vpisuje tudi mlade. “V prejšnjem statutu je pisalo, da se lahko včlanijo praviloma osebe po dopolnjenem 45. letu starosti. Lani smo statut spremenili in nimamo več omejitev, kar pomeni, da se v društvo lahko vpiše vsak, ki je polnoleten,” pojasnjuje predsednica Ivanka Drnovšček. Člani so tako stari od 28 do 91 let, večina pa jih šteje med 50 in 70. Zadnja leta se jih letno vpisuje približno 450.

Večina je upokojencev, približno četrtina pa je še delovno aktivnih. Med slednjimi so tudi brezposelni, ki se radi vključujejo v jezikovne tečaje, pa tudi v umetniške programe, s čimer pridobijo dodatne veščine. “In tudi to je lahko za stopničko boljša podlaga za iskanje zaposlitve,” pravi predsednica. Predvsem pri starejših je poleg izobraževanja pomembno tudi druženje oziroma socialna vključenost, poudarja.

Standardne vsebine vsako leto dopolnjujejo in ob začetku študijskega leta pripravijo brošuro, v kateri predstavijo nabor dejavnosti, od izobraževalnih in umetnostnih do sprostitvenih in rokodelskih. Med letošnjimi novostmi so začetni tečaji tujih jezikov, vadba za moške, kolesarjenje z ogledi, joga, bralni in filmski krožek, učenje kljunaste flavte, računalništvo in kamnoseštvo. Novost so tudi članske izkaznice, s katerim bodo člani lahko uveljavljali določene ugodnosti. Člane za novo študijsko leto že vpisujejo, celodnevni vpis pa bo na sedežu društva od 28. septembra do 3. oktobra. ALENKA OŽBOT


Najbolj brano