Od dobrih vajencev do odličnih delavcev

Predstavniki skupine Mahle in Šolskega centra Nova Gorica so v sredo podpisali memorandum o sodelovanju, ki združuje skupne interese na področju izobraževanja in usposabljanja. Partnerstvo, ki sega že v čas Iskre Avtoelektrike in kasnejše Letrike, se s tem še poglablja.

Podpis sporazuma je bil potreben zaradi novega lastnika 
nekdanje Iskre Avtoelektrike, kasnejše Letrike. Sodelovanje, 
ki ni od včeraj, naj bi v prihodnje še poglobili. Foto: Nace Novak
Podpis sporazuma je bil potreben zaradi novega lastnika nekdanje Iskre Avtoelektrike, kasnejše Letrike. Sodelovanje, ki ni od včeraj, naj bi v prihodnje še poglobili. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Nemška globalna skupina Mahle, ki je prevzela šempetrsko Letriko, potrebuje kvalificirane, ustvarjalne in izkušene kadre, na katerih lahko gradi prihodnost družbe. To je prvi cilj sodelovanja, drugi pa se nanaša na dejstvo, da dolgoročni uspeh temelji tudi na odličnih, visoko motiviranih in kvalificiranih učiteljih.

“Gre predvsem za sodelovanje pri izobraževanju kadrov za njihove potrebe, za nas pa je pomembno, da lahko tudi v bodoče pričakujemo, da bodo naše dijake in študente sprejemali na praktično usposabljanje in mogoče kot vajence, potem ko bo uveden vajeniški sistem,” je ob podpisu memoranduma o sodelovanju povedal Egon Pipan, direktor novogoriškega šolskega centra.

Pogovarjajo se tudi o štipendiranju

Pojasnil je, da so v Mahleju pokazali tudi pripravljenost za vlaganje v Medpodjetniški izobraževalni center, ki deluje v okviru šolskega centra, in da so se pogovarjali tudi o možnostih štipendiranja.

“Za nas je zelo pomembno, da imamo visoko usposobljene in nadarjene mlade ljudi, ki pomagajo razvijati našo družbo. To, da se Mahle angažira na tem področju, vidimo tudi kot del naše družbene odgovornosti na območju, kjer smo prisotni,” pa je povedal Wilhelm Emperhoff, član uprave družbe Mahle. Izpostavil je tudi, da sporazum ni časovno omejen, in da bosta imeli obe strani od njega koristi.

Dodal je še, da je potencial goriškega območja za Mahle velik, saj imajo tu velik obrat z zelo kakovostno opremo, veseli pa so tudi dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo.

V vsakem drugem avtomobilu

V kratki predstavitvi podjetja je omenil, da je Mahle z izdelki za motorje z notranjim zgorevanjem eden od dvajsetih največjih svetovnih dobaviteljev v avtomobilski industriji. Njihovi deli so vgrajeni v vsak drugi avtomobil, ki vozi na našem planetu.

Skupina s približno 66.000 zaposlenimi na 170 proizvodnih lokacijah v več kot 30 državah je v letu 2014 ustvarila 9,94 milijarde prihodkov od prodaje. Na področju inovativnih rešitev deluje v njej več kot 5.000 razvojnih inženirjev in tehnikov.

Poleg Pipana in Emperhoffa sta memorandum o sodelovanju podpisala tudi generalni direktor Mahle Letrika Edvin Sever in njegov pomočnik Bojan Konič.

Predstavnike skupine Mahle in vodstva šempetrske družbe Mahle Letrika je po podpisu sporazuma sprejel tudi novogoriški župan Matej Arčon. Nemške goste, med katerimi je bila tudi nemška veleposlanica v Sloveniji dr. Anne Elisabeth Prinz, je seznanil z gospodarstvom v goriški regiji in povezovanjem s sosednjo Gorico.Prihod globalne skupine Mahle na Goriško je izpostavil kot uspešno zgodbo.

NACE NOVAK


Najbolj brano