Od čokolade do svetlobne hitrosti

Idrijski študenti in dijaki so lanski vikend eksperimentov zaradi velikega zanimanja tokrat razširili na štiri dni, kot osrednjo temo izbrali svetlobo in vse skupaj povezali z dnevi astronomije. Oblegane stojnice z zanimivimi poskusi za obnovo ali nova znanja so potrdili, da je radovednežev veliko.

Jernej Podobnik in Rok Krhlikar (levo) ob stezi s solarnimi 
avtomobilčki, ki so zaposlovali predvsem najmlajše otroke. Foto: Saša Dragoš
Jernej Podobnik in Rok Krhlikar (levo) ob stezi s solarnimi avtomobilčki, ki so zaposlovali predvsem najmlajše otroke. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Stojnice s poskusi so vseskozi zasedene. Doslej smo gostili več sto obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije. Potegnili smo pravo potezo, ker smo vikend razširili, poskuse ubrali na svetlobo, ki ima letos svoje leto, in jih pripravili sočasno z vsebinsko sorodnim astronomskih tednom, ki je pravi magnet,” je bil tretji dan razširjenega vikenda eksperimentov zadovoljen Jernej Podobnik.

Prihodnost je zagotovljena

S sopobudnikom zabavne ekperimentalnice v središču Idrije Rokom Krhlikarjem je usklajeval ekipo dijakov in študentov, ki so na zabaven način obnavljali ali posredovali znanja o svetlobi.

Študenta elektrotehnike sta vsaj tako kot tega, da je njuna pobuda padla na plodna tla med radovedneži vseh starosti, vesela zaradi pripravljenosti mladih naravoslovcev za sodelovanje. “Ekipo smo razširili. Tu so študentje fizike, bodoči učitelji naravoslovnih predmetov s pedagoške fakultete, in gimnazijci, ki se na študij naravoslovja šele pripravljajo. To pomeni, da imajo dnevi eksperimentov z zabavnim širjenjem znanj zagotovljeno prihodnost,” je prepričan Podobnik, ki končuje študij.

Najbolj oblegana mikrovalovna pečica, ki je bila nujna za odgovor na vprašanje, kako sta povezana svetloba in čokolada (iz toplote in hitrosti topljenja slednje so izračunavali svetlobno hitrost), se je, žal, pokvarila. Zato so se obiskovalci bolj posvetili odgovorom na vprašanja, kako izginjajo predmeti (s pomočjo olja, od katerega se svetloba ne odbija do naših oči), kako nastaneta mavrica in pisan ognjemet in podobno.

Z igro do znanja

Otroci so imeli največ veselja z avtomobilčki na sončni pogon ali s poganjanjem cestnega kolesa in sočasno proizvodnjo elektrike. Med igro so se mimogrede naučili marsikaj koristnega o obnovljivih virih energije. Le sladoled, s katerim so jih posladkali, ni nastajal kot svetlobni eksperiment. Čeprav je šel v slast, so mladi fiziki sestavine zanj zamrzovali na nekoliko neobičajen, “znanstven” način. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano