Od “bajtabukve” do “feldbana”

Teden, pravzaprav dva, evropskih geoparkov se bo na idrijskem jutri začel v Črnem Vrhu z laneno kulinariko in na Hleviški planini z zeliščarskim dnem. Dva tedna pozneje se bo zaključil na domačiji čutnih doživetij Na Kupčku v Čekovniku. Vmes bo nanizal obilje srečanj z dediščino.

Ženske, ki na črnovrško planoto vračajo lan, bodo začele  
tedna Unesco geoparka Idrija. 



 Foto: Saša Dragoš
Ženske, ki na črnovrško planoto vračajo lan, bodo začele tedna Unesco geoparka Idrija.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Unesco geopark Idrija in Center za dediščino sta v bližnjem tednu evropskih geoparkov pritegnila nosilce najbolj zanimivih dejavnosti in doživetij na svojem območju. Uvodno dejanje bo jutri pripadlo lanenim ženskam, ki oživljajo pridelavo lanu na črnovrški planoti. V soboto zjutraj bodo v brunarici SKI Bor učile, kako zdrava semena lanu uporabiti v kulinariki.

Planinci, oskrbnika koče na Hlevišah, društvo zdravilnih zelišč Encijan in knjižnica, pa so strnili moči za sočasno sobotno srečanje z zdravilnimi zelišči na hleviški planini. To bo vsestransko - od spoznavanja in sajenja zeli, njihovega okušanja v geojedeh do poglobitve znanja s pomočjo knjig. Knjižnica bo namreč ta dan na planini odprla “bajtabukev”, hiško s knjigami, ki bodo na voljo obiskovalcem planinske koče.

Medgeneracijski center v torek vabi na sprehod po poti naravoslovcev po Rakah, muzejsko društvo pa dva dni kasneje v svoje razstavišče na razstavo akademskega slikarja Rafka Terpina.

Prihodnja sobota bo v znamenju godoviške kmetije Cenc. Predstavila bo energijsko pot in zdravljenje s trojakom. Vojskarske kmečke žene bodo dan zatem popeljale med zanimivosti planote. Že prej bo vrata odprla tamkajšnja ekološka kmetija Naš raj. Sočasno bo v nedeljo še voden pohod med posebnostmi visokega krasa na črnovrški planoti. Še teden kasneje bo vrata odprlo še vsestransko, domiselno prenovljeno posestvo Na Kupčku v Čekovniku. V svojem centru dobrega počutja bodo poskrbeli za sprostitev in vrsto doživetij v naravi. Zaključek bo v nedeljo obeležil stoto obletnico izgradnje “feldbana” - ozkotirne železnice med Godovičem in Idrijo. Jeseni leta 1916 je več tisoč ruskih ujetnikov v nekaj tednih zgradilo doslej edino železnico, s katero se je bilo mogoče pripeljati v Idrijo. Po spominski trasi bodo popeljali poznavalci.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano