Očitki ljudi držijo

Mnenje izvedenke gradbene stroke, ki jo je sodišče na Vojkovo poslalo preverit navedbe stanovalcev, ki zaradi malomarne gradnje tožijo novogoriški stanovanjski sklad in Stan-ing, kot kaže, pritrjuje lastnikom stanovanj. Izvedenka je ugotovila, da so “na objektu prisotne vse napake, ki jih tožniki zatrjujejo v svoji tožbi.” Izid postopka pa bo bolj kot od tega, kako debel je omet, najbrž odvisen od pravniških dilem, povezanih z definicijami in roki.

Čeprav to ni ne ekonomično ne racionalno, se bo, kot kaže, 
izvedenski pregled ponovil tudi na ostalih blokih v soseski 
pod Ronketom.  Foto: Leo Caharija
Čeprav to ni ne ekonomično ne racionalno, se bo, kot kaže, izvedenski pregled ponovil tudi na ostalih blokih v soseski pod Ronketom.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Izvedenka Nikolaja Kogovšek Gilčvert si je pred dnevi ogledala stanovanjski blok na naslovu Vojkova 105. V svojem izvedenskem mnenju je bolj ali manj pritrdila že znanim ugotovitvam analize podjetja Irma iz Ljubljane. Omet na bloku je torej pretanek, ploščice na terasi malomarno postavljene, streha pušča, stene plesnijo.

Izvedenka si je pri nekaterih ugotovitvah pomagala s prej omenjenim mnenjem in jih, predvsem na težko dostopni strehi, ni posebej preverjala.

Precej verjetno bo na naslednji obravnavi v pravdni zadevi to eden od kamnov spotike, najbolj pod drobnogledom pa bo ugotovitev izvedenke, da nekatere napake vplivajo na solidnost gradnje. Za solidnost gradnje namreč velja desetletna garancija in le če uspejo tožniki dokazati, da so napake te vrste, lahko upajo na zmago v postopku. Sicer bo sodišče preprosto ugotovilo, da so njihove zahteve, čeprav morda upravičene, prepozne.

Izvedenka se je, sklicujoč se na sodno prakso, komentarje zakonov in dosedanja pravna mnenja, odločila za široko razlago pojma solidnosti. “Solidnost zgradbe ni samo statična stabilnost objekta - konstrukcije, kot je splošno znano izkustveno pravilo, ampak solidnost zgradbe kot celote, ki omogoča normalno uporabo in služi funkciji, za katero je stavba namenjena,” je sklenila izvedenka in hkrati presodila, da ugotovljene napake normalno uporabo blokov na Vojkovi otežujejo.

V naslednjih mesecih naj bi si po odločitvi sodišča ogledala tudi sosednje stolpiče. Kljub temu, da so težave lastnikov stanovanj v blokih identične, njihove tožbe sodišče namreč obravnava v ločenih postopkih. Precej verjetno je, da bodo tudi za ostale bloke ugotovitve izvedenke podobne.

Od tod torej vodita dve poti. Ena je poravnava med strankami v vseh postopkih, ki bi sodišču prihranila veliko časa, strankam in državi pa precej denarja. A za zdaj kaže, da poravnave še ne bo. Bolj verjeten scenarij izpodbijanje verodostojnosti zaključkov izvedenskega mnenja in prepustitev dokončne odločitve sodnikom o tem, kakšne vrste so napake in ali so stanovalci s tožbo zamudili.

VESNA HUMAR


Najbolj brano