Obnovili so 34 vodnjakov in kalov

V okviru projekta Living Fountains so v petih obmejnih občinah obnovili 34 vodnjakov in kalov kot spomenikov kulturne dediščine. Predstavili pa so tudi dokumentarni film Ujeta voda.

Dokumentarec Ujeta voda sta predstavili  avtorici Anja Medved  in Nadja Velušček.  Foto: Alenka Ožbot
Dokumentarec Ujeta voda sta predstavili avtorici Anja Medved in Nadja Velušček.  Foto: Alenka Ožbot

TEMNICA > “Do vode nimamo več enakega odnosa kot nekoč, zaradi tega, ker je postala samoumevna. Vodnjaki so bili nekoč neko jedro vasi in skupnosti. Dotaknili smo se predvsem razmišljanja, kaj pomeni voda oziroma vodnjaki danes v odnosu do preteklosti. Sporočilo filma je tako pomen vode kot elementa, ki povezuje ljudi in ki ga ne znamo spoštovati,” je na predstavitvi 42-minutnega filma poudarila Anja Medved, ki ga je pripravila z Nadjo Velušček. Javnosti naj bi ga predstavili 22. marca ob svetovnem dnevu vode.

Z dokumentarcem in predstavitvijo publikacije Living Fountains, vodnjaki voda in njihov pomen za življenje se je končal triletni čezmejni projekt, vreden dobrih 825.000 evrov. Večino je prispevala EU, povezal pa je deset partnerjev. Nosilka je bila Občina Miren-Kostanjevica, priključile so se občine Šempeter-Vrtojba, Doberdob in Sovodnje ob Soči. Sodelovali so še Turistična zveza TIC Nova Gorica, osnovne šole iz Šempetra, Branika, Mirna in Doberdoba. “Cilj je bila obnova vodnjakov in kalov kot spomenikov kulturne dediščine z namenom oživiti dogajanje, povezano z zgodovinsko kulturno dediščino vodnjakov, in poudariti naraščajoč pomen ohranjanja lokalnih virov čiste pitne vode v urbanem prostoru,” je pojasnila vodja projekta Tjaša Petelin Bačar.

“Projekt je bil izredno dober, ker smo se povezali s partnerji čez mejo. TIC Nova Gorica bo zdaj promoviral zgodbo o vodnjakih. Pripraviti nameravamo tematsko pot Od vodnjaka do vodnjaka, zato je nastala tudi zgibanka Pot vodnjakov od Nove Gorice do Doberdoba,” pa je je dejala Dejana Baša iz Turistične zveze Nova Gorica. Vodnjake so povezali tudi s popotniško igro Lov na skriti zaklad ali geocaching.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano