Obnove še ni konec, a pouk se lahko začne

Čeprav je te dni okolica šolskega centra še gradbišče in prav tako je pri šoli v Podbrdo, se bo v obeh šolskih stavbah pouk nemoteno začel. Prizidek k tolminski telovadnici bodo na zunaj končali oktobra, energetsko sanacijo matične podbrške šole pa sredi septembra.

Gradbeni material, ki je bil naložen pred šolo, so odstranili, pouk pa se bo  po obljubah 
odgovornih nemoteno začel. Foto: Neva Blazetič
Gradbeni material, ki je bil naložen pred šolo, so odstranili, pouk pa se bo po obljubah odgovornih nemoteno začel. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN, PODBRDO > “Pouk se bo nemoteno začel,” poudarja odgovoren za družbene dejavnosti Rafael Šuligoj.

Razgibano stavbo šolskega centra so skupaj s telovadnico energetsko sanirali dve leti. Čeprav so prvotno pričakovali 2,3 milijona denarja EU, ga realno pričakujejo okoli 1,7 milijona. “Ker smo na javnem razpisu dosegli nižjo ceno in ker je dokazovanje upravičenih stroškov pri zapleteni naložbi težavno, imamo še nekaj zadev odprtih, vendar bo 1,7 milijona nepovratnega denarja kar realna ocena,” meni Šuligoj, ki je tudi projektni vodja energetske sanacije.

Povsem ločeno izven projekta energetske sanacije poteka gradnja prizidka k telovadnici. “To je izključno občinska naložba. Pridobili bomo prostore za hranjenje športnih rekvizitov in s tem sprostili telovadnico. V prizidku bodo pisarne za Zavod za kulturo, šport in mladino in za različna društva in klube. Treba je vedeti, da bodo z urejanjem območja Brajde in morda selitvijo iz zastarelega ležečega nebotičnika še kako potrebovali nove prostore,” pojasnjuje dolgoročni namen gradnje.

Za prizidek bodo v dveh letih odšteli 670.000 evrov. Letos bodo za gradnjo do tretje faze namenili 280.000 evrov, od tega država iz naslova 23. člena obljublja 160.000 evrov. Prihodnje leto bodo uredili še notranjost.

Zaradi zamika pri sprejemu proračuna so tik pred zdajci ulovili roke za energetsko sanacijo šole s telovadnico v Podbrdu, ki bo dobila debelejši ovoj in nova okna in vrata. Na telovadnici so zamenjali streho. V tem primeru naložba stane 360.000 evrov, na razpisu EU so pridobili 130.000 evrov.

Po dokončanju teh dveh šolskih stavb bodo vse matične šole v Občini Tolmin energetsko obnovljene.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano